Maak je bestanden in InDesign

Maak je bestanden in InDesign

In de Professional Zone kun je InDesign sjablonen downloaden voor verschillende fotoproducten naar keuze. De sjablonen zijn gebaseerd op de exacte afmetingen van het fotoproduct en bevatten een aantal richtlijnen, die hieronder worden uitgelegd aan de hand van een sjabloon voor een Fotoboek.

Omslag

 1. Dit is het ruwe formaat van de pagina's inclusief afloop. Het gebied tussen 1 en 2 is de afloop en zal niet zichtbaar zijn in het uiteindelijke product.
 2. Beperkt het ontwerpgebied en is het uiteindelijke formaat.
 3. Er mogen geen belangrijke delen van de afbeelding of tekst buiten deze lijn worden geplaatst.
 4. Dit is het vouwgebied van de omslag.
 5. Dit is de rug van het boek.

Gidsen voor omslagen

Speciale omslagen

Je kunt je glanzende, matte en witte kunstlederen omslagen verfraaien door afbeeldingen, cliparts en tekst toe te voegen. Vanwege materiaalbeperkingen zijn op sommige speciale omslagen alleen tekst en clipart toegestaan, geen afbeeldingsbestanden. Als alternatief, voor een persoonlijker tintje, kun je het Professioneel lijn fotoboek met acryl of geborsteld aluminium omslag bekijken.

Binnenpagina's

 1. Dit is het ruwe formaat van de binnenpagina's, inclusief afloop. Het gebied tussen 1 en 2 is de afloop en is niet zichtbaar in het eindproduct.
 2. Beperkt het ontwerpgebied en is het uiteindelijke formaat.
 3. Er mogen geen belangrijke delen van de afbeelding of tekst buiten deze lijn worden geplaatst.

Richtlijnen voor binnenpagina's

Let op de volgende details:

 • Kleurruimte: Gebruik altijd sRGB voor je gegevens.
 • Minimale afstand: Plaats de elementen niet direct tegen de aflooplijn. Met andere woorden, bedek de hele pagina of laat een ruimte van ongeveer 1 cm vanaf de aflooplijn. Anders kun je randhalo's krijgen of belangrijke elementen uit je afbeelding snijden.
 • Lettertypen: Houd er rekening mee dat alle lettertypen altijd moeten worden ingesloten in het PDF-bestand; als alternatief kun je ze ook converteren naar paden.
 • Minimale lettergroottes: let op dat lettergroottes verschillen per lettertype. Sans-serif lettertypen, normaal of vet, moeten ten minste 8 pt zijn (meting met het lettertype Arial), terwijl serif lettertypen ten minste 10 pt moeten zijn (meting met Times New Roman).
 • Lichte lettertypen: Als het gewicht van een lettertype Light is, moet de grootte minstens 12 pt zijn. Als lichte tekst tegen een donkere achtergrond staat, moet de grootte van het lettertype minstens 14 pt zijn.
 • Streepbreedte: De streekbreedte van regels mag niet minder zijn dan 1 pt.
 • Afloop: De waarde van afloop en voegruimte wordt altijd toegepast op één pagina en moet daarom in acht worden genomen voor elke pagina in een Kalender en in Fotoboeken (bijv. waarde x 2 voor links en rechts).
 • Controleer alle pagina's zorgvuldig voordat je de bestelling plaatst. Als er problemen zijn, neem dan contact op met ons supportteam. Je kunt alle details in volledig scherm bekijken. We zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in het product als deze zichtbaar waren in de preview.
 • PDF exporteren: Gebruik geen register- of snijtekens
 • PDF-bestanden moeten worden geoptimaliseerd in Adobe Acrobat Pro
 • Je kunt je PDF- of JPG-bestanden uploaden in de webwinkel.

Fotoboek:

 • Het opgegeven aantal pagina's is exclusief de omslag.
 • Voor de hele omslag van het Fotoboek (voor- en achterkant) is slechts één PDF-bestand nodig.
 • De binnenkant van de voor- en achterkant wordt ook afgedrukt. Als je deze wit wilt hebben, laat dan de eerste pagina van de eerste spread en de laatste pagina van de laatste spread leeg (het Fotoboek begint meteen met de eerste spread).

PDF exporteren

Als je de PDF Export functie gebruikt (aanbevolen bij gebruik van InDesign en QuarkXPress), raden we je aan om Afdrukken van hoge kwaliteit te gebruiken bij het exporteren, of om onze Adobe PDF Saal Digital preset te gebruiken. Wijzig bij Uitvoer de doelkleurruimte in RGB-kleurruimte - sRGB IEC61966-2.1 (zie onderstaande schermafbeelding). Als je de Double Pages functie (voor fotoboeken) gebruikt met een opmaakprogramma zoals QuarkXPress of InDesign, zorg er dan voor dat je het selectievakje Print Sheets (QuarkXPress = Mounting Surfaces) hebt geselecteerd. Het is belangrijk dat we elke dubbele pagina als pagina in de PDF ontvangen.

Houd er rekening mee dat het selectievakje Interface-instellingen van het document gebruiken is ingeschakeld als je onze sjablonen gebruikt (zie onderstaande schermafbeelding).

Je hoeft de PDF's (dubbele pagina omslag en binnenpagina's) niet te combineren, maar je kunt ook 2 PDF's uploaden.

Optimaliseer altijd je PDF voordat je deze uploadt om de hoeveelheid gegevens te verminderen en om eventuele maskers, transparanties en metadata te converteren die problemen kunnen veroorzaken tijdens het importeren.

Adobe PDF exporteren menu

Bijsnijden (voor PDF-export): Gebruik in het PDF-exportveld onder Markeringen en afloop het selectievakje Interface-instellingen van het document gebruiken als je eerder het bijsnijden in het document hebt gedefinieerd.

Menu Adobe PDF exporteren

Adobe PDF Presets: Om problemen met de productie van afdrukbare gegevens te voorkomen, bieden we je ook een PDF export onze Saal Digital job opties om gratis te downloaden. Je kunt deze gebruiken voor alle InDesign versies. Download de jobopties hier en installeer ze op je computer.

Om de jobopties in InDesign of Photoshop te laden klik je op Bestand en onder Adobe PDF Presets op Definiëren. Klik dan op Laden en selecteer de Saal Digital.joboptions van de opgeslagen locatie op je computer.

Je kunt nu onder Adobe PDF Presets het profiel Saal Digital selecteren en vervolgens je PDF exporteren.

Adobe PDF-voorinstellingen voor InDesign