Soft proof in Lightroom, Photoshop en andere programma's

Soft proof in Lightroom, Photoshop en andere programma's

Hier vind je informatie over het instellen van een soft proof in Lightroom en Photoshop. We geven ook tips of je de soft proof ook in andere programma's kunt gebruiken.

Het profiel installeren

Eerst moet je het bijbehorende profiel voor je product downloaden. Je vindt onze ICC-profielen hier, in ZIP-formaat. Zodra je het bestand hebt gedownload, pak je het uit en importeer je het profiel:

macOS: Kopieer het profiel naar de map Bibliotheek > ColorSync > Profielen
Windows: Klik met de rechtermuisknop op het profiel en selecteer Profiel installeren

In geen geval mag het profiel in het bestand worden ingesloten. Beeldgegevens moeten naar ons worden verzonden in RGB, ongeacht welk product je hebt gekozen.

Soft proof in Lightroom Classic

Soft proof is beschikbaar voor RGB profielen. Houd er rekening mee dat CMYK-profielen (zoals Acrylglas, Foto op aluminium, PVC schuimplaat, Canvas, enz.) alleen kunnen worden gebruikt voor soft proof in Photoshop.

1 Soft proof instellen

Klik in Lightroom opOntwikkelen in de menubalk en schakel het selectievakje Soft Proofing in. De achtergrond wordt wit, wat aangeeft dat je in de soft proofing modus bent. Je ziet ook Proof Preview in de rechterbovenhoek.

Lightroom bovenste menu

Lightroom soft proof controleknop

Lightroom zachte proefdrukweergave

In de rechterkolom verschijnt het menu Soft proofing. Trek het menu Profiel naar beneden en selecteer Overig. Er wordt een venster geopend met de geïnstalleerde ICC-profielen. Vink het vakje aan van het kleurprofiel dat je wilt gebruiken en druk op OK.

Het profielveld onder het histogram verandert en toont het ICC-profiel dat zojuist is toegevoegd. De instellingen moeten worden ingesteld volgens het actieve ICC-profiel. Je kunt dit controleren op onze ICC-profielen pagina.

Voor het glanzende Poster ICC-profiel moet Intent bijvoorbeeld zijn ingesteld op relatief en het selectievakje Simulate Paper & Ink (Papier en inkt simuleren ) moet zijn uitgeschakeld.

Saal Digital ICC-profiel in Lightroom

Zodra alle instellingen van het juiste ICC-profiel zijn ingesteld en het selectievakje Soft Proofing is ingeschakeld, wordt de foto weergegeven volgens de kleur van dat profiel. Alle aanpassingen aan de foto moeten worden gemaakt met Soft Proofing ingeschakeld, omdat dit het resultaat zal zijn van het eindproduct.

2 Exporteer de voltooide afbeelding

Als je afbeelding correct wordt weergegeven met de soft proof en eruit ziet zoals je wilt, ben je nu klaar om je afbeelding te exporteren. Ga naar Bestand > Exporteren en voer de gewenste instellingen in.
Houd er rekening mee dat de bestandsinstellingen in een RGB kleurruimte onder kleurruimte moeten staan en dat het SaalDigital profiel niet moet worden ingesteld!

Lightroom Bestandsinstellingen

Soft proof in Photoshop

Soft proof is beschikbaar in Photoshop voor RGB en CMYK profielen.

1 Soft proof instellen

Importeer de afbeelding die je wilt bekijken in Photoshop. Om het Soft proof dialoogvenster te openen, klik je op de View knop in het bovenste menu en selecteer je Proof setup > Custom.

Photoshop proefinstellingen menu

Het venster Aangepaste proefafstelling verschijnt. Selecteer onder Apparaat simuleren het ICC-profiel dat je hebt gedownload en wilt testen. De andere instellingen moeten worden ingevuld volgens de behoeften van elk profiel. Deze kun je controleren op onze ICC-profielen pagina.

Het FineArt Baryta ICC-profiel moet bijvoorbeeld Behoud RGB Getallen uitvinken, Rendering Intent instellen op Relatief colorimetrisch, Zwartpuntcompensatie aanvinken en Simuleren van papierkleur uitvinken.

Photoshop aanpassen proef condities menu

Klik op Opslaan om het toegevoegde profiel op te slaan met alle parameters ingevuld. Klik op OK als je klaar bent. Het actieve kleurprofiel in Photoshop is nu het profiel dat je zojuist hebt toegevoegd.

De afbeelding zal worden weergegeven volgens de kleurinstellingen van dit geïnstalleerde profiel en dit zou het resultaat zijn van het eindproduct. Alle aanpassingen moeten worden gedaan met het ICC-profiel geactiveerd als een zachte proef.

Via de optie Beeld > Proefkleuren kun je nu de afbeelding bekijken met of zonder het profiel. Je kunt het profiel ook activeren of deactiveren via de sneltoets Ctrl + Y (Windows) of Cmd + Y (macOS).

Photoshop weergave proefkleuren

Houd er rekening mee dat de profielen voor sommige van onze producten, zoals Wanddecoratie en Kaarten, CMYK zijn en alleen gesimuleerd worden. Je moet ons je afbeeldingen in RGB sturen.

2 Sla de uiteindelijke afbeelding op

Als je tevreden bent met de kleuren van je afbeeldingen, sla ze dan op en ze zijn klaar om afgedrukt te worden. Je kunt ze gebruiken in onze Saal Digital Design Software of webwinkel.

Kan ik de Soft proof in andere programma's gebruiken?

Over het algemeen raden we aan om Lightroom en Photoshop te gebruiken voor soft proofing. In sommige gevallen kunnen de instellingen die nodig zijn voor de meest nauwkeurige kleurweergave niet in andere programma's worden gemaakt.

Capture One Pro:

Onze ICC-profielen kunnen na installatie worden geselecteerd via Beeld > Proefweergave voor profiel. Maar andere belangrijke instellingen, zoals renderprioriteit, Zwartpuntcompensatie of simulatie van papierkleur, kunnen helaas niet worden gemaakt voor het betreffende ICC-profiel. Daarom raden we het gebruik van de soft proofing functie van Capture One niet aan voor onze workflow. Zonder de benodigde instellingen kan de kleurnauwkeurigheid niet worden gegarandeerd.

Affinity Photo:

Na installatie kunnen onze ICC-profielen worden geselecteerd als Proofing Profile via Adjustment > Softproof. De afbeelding verschijnt dan in de softproof. Hoewel Render Intent en Zwartpuntcompensatie kunnen worden ingesteld, ontbreekt de functie Simuleren van papierkleur.

Photoshop Elements:

Helaas is de softproof functie niet beschikbaar.