Fotoboek met uw eigen software maken

Voor professionele media designers, graphic designers, illustrators en fotografen bieden wij onze profi-direct-upload aan. Zo kunt u uw fotoboek in bv. InDesign, Photoshop, QuarkXPress of een ander gewenst programma bewerken en eenvoudig in onze webshop uploaden. Voor het complete pagina-ontwerp is het belangrijk dat u zich aan onze richtlijnen houdt. De richtlijnen vindt u verder onderaan de pagina als PSD/ID sjablonen. Alleen als u zich strikt aan de hieronder beschreven richtlijnen houdt, kunnen wij u een perfect resultaat garanderen. Deze sjablonen bieden wij u voor Photoshop en InDesign ook gezamelijk als plugin aan.

Gegevensoverdracht/bestelling: u dient uw fotoboek in de online direct-upload te uploaden. Na het uplaoden en vullen van uw pagina´s kunt u de volgorde van de pagina's nog naar wens eenvoudig aanpassen en vervolgens bestellen.

Opmerkingen over de gegevensoverdracht

Gegevensoverdracht / bestelling: U vindt de PDF-Upload in onze webshop. Na het uploaden kunt u indien nodig de volgorde van de pagina's wijzigen en de bestelling afronden.

PDF uploaden in de webshop

 1. Ga naar de webshop
 2. In de categorie fotoboek kiest u uw gewenste fotoboek en klikt u op Ontwerpen.
 3. Kies de optie PDF uploaden.
 4. Volg deze instructies voordat u uw PDF uploadt:
  • Uw PDF-bestanden zouden moeten worden aangemaakt volgens het formaat en aantal pagina's van uw fotoboeken en in overeenstemming met de informatie op deze pagina.
  • Om een perfect resultaat te behalen, moet u rekening houden met de aangegeven afmetingen.
  • De omslag en binnenpagina's moeten de juiste afmetingen hebben en worden gepresenteerd in twee aparte PDF-bestanden.
  • Zodra u dit hebt gecontroleerd, kunt u de PDF-bestanden gaan toevoegen.
 5. Het uploaden van het PDF-bestand kan even duren. Uw foto's worden tijdens het uploaden niet in het gewenste formaat weergegeven. Wacht tot alle foto's helemaal zijn geladen.
 6. Het aantal geüploade foto's wordt onderaan de webshop weergegeven.
 7. Klik op Volgende om het voorbeeld van het fotoboek weer te geven.
 8. Alle foto's worden automatisch op de pagina's geplaatst.
 9. Controleer alle pagina's en voer eventuele wijzigingen door.

Let op de volgende gegevens:

 • Gebruik altijd sRGB voor uw gegevens.
 • U kunt pdf- of jpg-bestanden uploaden in de Webshop.
 • Plaats de elementen niet direct op het afloopgebied. Met andere woorden: bedek de gehele pagina of houd circa 1 cm afstand tot het afloopgebied. Anders kunnen er wazige randen ontstaan of worden belangrijke elementen afgesneden.
 • Lettertypes: Houd er rekening mee dat alle lettertypes altijd moeten zijn geïntegreerd in het pdf-bestand. U kunt ze ook converteren in paden.
 • Minimale lettergroottes: Houd er rekening mee dat de lettergrootte verschilt per lettertype. Sans-serif lettertypes, regulier of vet, moeten minimaal 8 pt zijn (gemeten met het lettertype Arial), terwijl serif lettertypes minimaal 10 pt moeten zijn (gemeten met Times New Roman).
  Als het gewicht van een lettertype “Light” is, moet de lettergrootte minimaal 12pt zijn. Als lichte tekst op een donkere achtergrond wordt gebruikt, moet de lettergrootte minimaal 14pt zijn.
 • Lijndikte: De lijndikte van de regels mag niet minder zijn dan 1pt.
 • Laat geen register- of kniptekens achter.
 • Het gespecificeerde aantal pagina's is niet inclusief de cover (de voor- en achterkant van de cover).
 • De waarde van het afloopgebied en de gezamenlijke ruimte wordt altijd toegepast op één pagina. Daarom moet u daar rekening mee houden voor elke pagina van een kalender en in fotoboeken (bijv. waarde x 2 voor links en rechts).
 • Voor de gehele cover van het fotoboek (voor- en achterkant) is slechts één pdf nodig.
 • De binnenkant van de voor- en achterkant van de cover wordt ook gedrukt. Als u wilt dat deze wit is, laat dan de eerste pagina van de eerste spread en de laatste pagina van de laatste spread leeg. (Het fotoboek begint meteen met de eerste spread.)
 • Pdf-bestanden moeten zijn geoptimaliseerd in Adobe Acrobat Pro (zie de onderstaande instructies).
 • Er is geen exacte limiet van de bestandsgrootte. Als uw bestand te groot is, neemt u contact op met onze support.
 • Voordat u de bestelling plaatst, controleert u alle pagina's nog eens extra. In geval van problemen neemt u contact op met onze support. U kunt alle gegevens op volledig scherm controleren. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in het product als deze al zichtbaar zijn in het voorbeeld.

Tips voor professionals:

PDF-Exporteren (aanbevolen bij het gebruik van InDesign en QuarkXPress): Wij raden u aan om voor het exporteren van uw PDF-Export bestand, altijd de optie  "Afrdukken met hoge kwaliteit" in te stellen. Bij de optie "Uitvoer" dient u het bestaande "Doel" op RGB-werkruimte - sRGB IEC61966-2.1 om te zetten (bekijk screenshot hieronder). Wanneer u met een layout-programma zoals QuarkXPress of InDesign de optie „Pagina's naast elkaar“ (bij fotoboeken) gebruikt, moet u erop letten dat bij het exporteren vanuw PDF het vinkje „Spread“ (QuarkXPress = spread) heeft geactiveerd. Houd er rekening mee dat het vinkje voor Gebruik bleed-instellingen voor het document; als u met onze sjablonen werkt (zie onderstaande schermafbeelding). Het is belangrijk dat wij uw PDF (uw spread) als één enkele bladzijde ontvangen. U moet de volgende PDF´s (Cover-spread en binnenkant-spread) niet als 1 bestand samenvoegen, maar als  2 afzonderlijke PDF´s uploaden.

A.u.b. optimeer uw PDF-bestand voordat u deze upload. Optimeer om uw bestandsgrootte te reduceren. Converteer om eventuele problemen bij het uploaden van de maskers, transparanties en metagegevens voor te zijn.

Photos
Afloop (voor PDF-export): Vink het vakje aan onder "Marks and bleed" in het PDF-exportveld voor "Use Document Bleed Settings" als u de afloop al eerder in het document heeft aangegeven.
Photos

Adobe PDF-voorinstellingen: Om problemen met de productie van afdrukbare gegevens te voorkomen, bieden we u ook een PDF-export van onze Saal Digital-taakopties om geheel gratis te downloaden. U kunt deze gebruiken voor alle versies van InDesign. Download de taakopties hier en installeer ze op uw computer.

Om de taakopties te laden in InDesign of Photoshop, klikt u op Bestand en onder Adobe PDF-voorinstellingen selecteert u Definiëren. Klik vervolgens op Laden en selecteer de Saal Digital-taakopties op de opgeslagen locatie op uw computer.

Nu kunt u het Saal Digital-profiel selecteren onder Adobe PDF-voorinstellingen en vervolgens uw PDF exporteren.

Photos

PDF optimaliseren

Opent u uw PDF in Adobe Acrobat Pro en kiest u onder „Bestand -> Opslaan als -> geoptimaliseerde PDF“ en zet een vinkje/haken bij de volgende instellingen/opties:

Compatibiliteit maken voor : „bestaande behouden“

 • Foto´s: Hier raden we u aan een bicubische herberekening van foto´s groter dan 300 dpi op 300 dpi bv. 301 dpi te maken (JPEG, maximale kwaliteit)
 • Lettertypen: selecteer hier "kleine lettertypen uitschakelen"
 • Transparantie: hier moet een „hoge resolutie“ gekozen worden
 • Objekten negeren/verwijderen: hier alles aanvinken behalve
  - vloeiende lijnen naar curven omzetten (convert smooth lines to curves)
  - Afbeeldingsfragmenten herkennen en samenvoegen
 • Gebruikersgegevens negeren: hier alles aanvinken
 • Overbodige verwijderen: Object-comprimeringen veranderen naar „documentstructuur comprimeren“ alles aanvinken behalve
  - LZW-comprimering door Flate-comprimering vervangen
  - niet beschreven doelendocumenten (bestemming) verwijderen
  - PDF voor een snelle webweergave optimeren

Speciaal voor Photoshop
Wanneer u in een beeldbewerkingsprogramma zoals bv. Photoshop werkt, raden wij u aan de spreads (dubbele pagina´s) als JPG (kwaliteit 10) op te slaan. Voorzie uw afbeeldingen van een naam in de vorm van een nummering (01..., 02..., ...). Met behulp van de nummering kunt u dan uw fotoboek automatisch laten vullen.

PDF met meerdere pagina´s vanuit Photoshop exporteren
In CS3/CC/CS6: U heeft in Photoshop de mogelijkheid om meerdere documenten  als één PDF-document op te slaan. Gaat u naar het bestand -> Automatiseren -> PDF-presentatie. Klikt u op „open (geopende) bestanden toevoegen“ , om alle geopende bestanden in een PDF op te slaan. Bovendien moet u een „document met meerdere pagina´s“ kiezen.
In CS4: In CS4 is deze functie in de Adobe Bridge geïntegreerd. Selecteer de gewenste bestanden. Ga nu naar het uitvoerende deelvenster (Venster -> werkruimte -> uitvoer; deze verschijnt aan de rechter kant). Kiest u „PDF“ en dan onder menu kiezen voor „Sjabloon“ dan de functie „aangepast“. Nu moet u de exacte grootte van de pagina invoeren. Bij „Layout“ moet u de afstanden voor (boven, beneden...) op nul zetten. Bij „Overlays“, „Koptekst“, „Voettekst“en „Weergave“ mag niks aangevinkt zijn. Het deelgebied watermerk kunt u negeren. Vervolgens het document opslaan.

Speciaal voor Scribus
Vanaf versie 1.4.4 kunnen de lettertypen in het PDF worden opgeslagen/geïntegreerd. Bij alle oudere versies moet het lettertype voor de PDF export in paden/curven veranderd worden, dit omdat Scribus uw lettertypen niet bij de PDF-Export kan integreren.

Let op:  de opbouw van MultiPage fotoproducten in Scribus is mogelijk met  spreads, bij een PDF-export worden de spreads echter afzonderlijk als enkele  pagina's  geëxporteerd. Het PDF-bestand wordt in de webshop (bij fotoboeken) echter met aaneengesloten spreads benodigd zodat deze correct kan worden geïnterpreteerd. Om uw gegevens  toch nog steeds in Scribus op te maken, raden wij u aan uw enkele pagina´s als spread op te maken en de juiste markeringen en hulplijnen te gebruiken.

Nu ontwerpen
Nu ontwerpen