Je PDF optimaliseren

Je PDF optimaliseren

Open na het maken van je PDF je PDF in Adobe Acrobat Pro en kies "Bestand -> Opslaan als -> Geoptimaliseerde PDF". Pas de volgende instellingen aan:

Compatibiliteit: "Behoud bestaande".

 • Afbeeldingen: hier adviseren we "Bicubic Downsampling naar" 300 of 301 ppi voor afbeeldingen boven 300 ppi (JPEG, maximale kwaliteit).
 • Lettertypen: vink het vakje "Geen lettertype verwijderen" aan.
 • Transparantie: selecteer "Hoge resolutie".
 • Objecten verwijderen: vink alle vakjes aan behalve
  - Gladde lijnen omzetten in krommen
  - Beeldfragmenten opsporen en samenvoegen
 • Gebruikersgegevens verwijderen: vink alle vakjes aan
 • Opschonen: zet de compressie-opties voor objecten op "Compresseer documentstructuur" en vink alle vakjes aan behalve
  - Gebruik in streams die LZW-codering gebruiken in plaats daarvan Flate
  - Verwijder bestemmingen waarnaar niet wordt verwezen
  - Optimaliseer de PDF voor snelle webweergave

Speciaal voor Photoshop
Als je fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop gebruikt, raden we je aan de dubbele pagina's op te slaan als jpg (kwaliteit 10). Hernoem je foto's naar opeenvolgende nummers (01..., 02..., ...); zo wordt je Fotoboek of kalender automatisch gevuld.

PDF-bestand met meerdere pagina's exporteren vanuit Photoshop
In CS3: In Photoshop kun je meer dan één document opslaan als een meerbladig PDF-bestand. Kies Bestand -> Automatiseren -> PDF-presentatie. Klik op "Open bestanden toevoegen" om de benodigde bestanden te openen en selecteer dan "Meerbladig document" om alle bestanden in één PDF op te slaan.
In CS4: In CS4 is deze functie geïntegreerd in Adobe Bridge. Selecteer de benodigde bestanden uit de mappen. Ga dan naar het uitvoerpaneel (Venster -> Werkruimte -> Uitvoer; het paneel verschijnt aan de rechterkant). Selecteer "PDF" en zet "Sjabloon" op "Aangepast". Nu moet je de juiste paginagrootte invoeren. Zet in het tabblad "Lay-out" de marge (boven, onder...) op nul. Je kunt de tabbladen "Overlays", "Koptekst", "Voettekst", "Afspelen" en "Watermerk" negeren en het document aan het eind opslaan.

Speciaal voor Scribus
Scribus 1.4.4 kan fonts insluiten in PDF-bestanden, terwijl andere oude versies deze functie niet ondersteunen. Daarom, als je niet de laatste versie gebruikt, is het nodig om de lettertypen te converteren naar contouren (ook "converteren naar paden") voor de export.

Let op: Hoewel de structuur van fotoproducten met meerdere pagina's in Scribus mogelijk is met dubbele pagina's, worden bij de PDF-export de dubbele pagina's apart geëxporteerd als enkele pagina's. Het PDF-bestand is nodig in de webshop (bij Fotoboeken) maar met samenhangende dubbele pagina's, zodat dit correct geïnterpreteerd kan worden. Om je gegevens in Scribus op te maken, raden we aan een enkele pagina aan te maken in het formaat van een dubbele pagina en de bijbehorende markeringen en hulplijnen te maken.