Hoe bereik je perfect kleurbeheer

Hoe bereik je perfect kleurbeheer

Kleurbeheer

Kleurbeheer is de gecontroleerde omzetting van kleur op verschillende apparaten. Het doel is een goede en consistente kleurovereenkomst te behouden, of de afbeelding nu wordt weergegeven op een computermonitor, een fotoafdruk of een doek.
Alle grafische inhoud heeft baat bij goed kleurbeheer, en het is ook heel nuttig bij het afdrukken van afbeeldingen om ervoor te zorgen dat wat je op het scherm ziet ook is wat je krijgt als je afdrukt.
Hoewel het vaak niet mogelijk is een identieke kleurweergave te garanderen, omdat die afhangt van de kalibratie van de monitor van de ontvanger en andere omgevingsfactoren, geeft het de maker wel controle over eventuele veranderingen die kunnen optreden bij het wisselen van medium.
Voor een correct kleurbeheer en -weergave is het van vitaal belang om de omgeving te controleren en ervoor te zorgen dat zowel de verlichting als de monitorcondities optimaal zijn. Saal Digital biedt ICC profielen die gebruikt kunnen worden voor soft proofing.

Verlichting

Zorg voor voldoende licht in de ruimte. Helderheid en kleurtemperatuur moeten zo constant en reproduceerbaar mogelijk worden gehouden. Idealiter is dit een verblindingsvrije ruimte, met luiken en niet beïnvloed door veranderingen in daglicht, en de monitor moet gekalibreerd zijn om de juiste kleuren en helderheid weer te geven.

Kalibratie van de monitor

Kelvin wordt vaak gebruikt bij het meten van de kleurtemperatuur van lichtbronnen. D50 is een afkorting voor Daglicht 5000 kelvin. D65 staat voor 6500 kelvin en is blauwer dan D50.
De kleurtemperatuur van de monitor moet 5000 kelvin (D50) zijn, en de lichttemperatuur in je kamer moet hetzelfde zijn (5000 kelvin) terwijl je de afdruk of het eindproduct bekijkt. 5000 kelvin (D50) is standaard in de grafische industrie. 6500 kelvin wordt soms ook gebruikt, maar de kleurtemperatuur is op de een of andere manier kouder (blauwer), en zal dus het eindresultaat beïnvloeden.

Monitorinstellingen

Je monitor goed instellen is het belangrijkste onderdeel van kleurbeheer:

  • Dehelderheid van de monitor moet tussen 90 en120 cd/qm liggen.
  • De kleurtemperatuur moet worden ingesteld op 5.000 kelvin (D50).
  • Hetgamma vande monitor moet worden ingesteld op 2,2.

Monitorkalibratie met kleurmeter

Professioneel kleurbeheer op hoog niveau is niet mogelijk zonder de juiste hardware. Afhankelijk van je keuze van leverancier en budget zijn er vele opties beschikbaar. Sommige leveranciers bieden een kleurmeter met aanvullende software waarmee je een ICC-profiel van je monitor kunt maken. Dit kan een goed alternatief zijn voor de aanschaf van een nieuwe en dure monitor.

Voordelen van kleurbeheer

Afdrukvoorbeelden worden geoptimaliseerd met behulp van je vooraf ingestelde monitor en ons kleurbeheer - What you see is what you get. Idealiter werkt deze combinatie zo goed dat je bijna geen verschil merkt tussen de weergave op de monitor en het werkelijke fotoproduct.

Wat kan Saal Digital voor je doen?

Herhaalde dagelijkse kalibratie zorgt ervoor dat de geprofileerde machines binnen een kleine tolerantie werken. De toestand van het fotochemische proces wordt dagelijks gecontroleerd om schommelingen te compenseren voordat de fotokwaliteit wordt aangetast.

Afwijkende kleurweergave voor Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Digital Design Software

Het is mogelijk dat de weergave van een afbeelding in de programma's Adobe Photoshop, Lightroom en onze Saal Digital Design Software van elkaar afwijken. In de meeste gevallen is de fotoafdruk in kleur met de proefdruk in onze Saal Digital Design Software.
De reden voor de afwijkende kleurweergave in elk programma is meestal een verkeerde instelling van het kleurbeheer van de monitor.
Om dit te corrigeren open je de eigenschappen van het Windows kleurbeheer onder Systeembeheer > Kleurbeheer. Selecteer dan de juiste monitor en vink het vakje Gebruik mijn eigen instellingen voor dit apparaat aan. Klik nu op Toevoegen en selecteer het profiel sRGB IEC61966-2.1 uit de lijst en stel het in als nieuw standaardprofiel of selecteer je meest actuele monitorkalibratie.
Na het opnieuw opstarten van Lightroom, Adobe Photoshop en de Saal Digital Design Software zouden de drie programma's er hetzelfde uit moeten zien.