Prijslijsten

Prijslijsten

Om fotoproducten te kunnen verkopen, moet je eerst prijslijsten maken waarin je alle criteria voor de te verkopen producten, hun kenmerken en prijzen definieert. Zodra deze prijslijsten zijn gemaakt, zijn ze beschikbaar voor gebruik in je galerijen wanneer de optie Bestellen toestaan is geactiveerd.
Alle aangemaakte prijslijsten worden weergegeven in het menu Prijslijsten in het paneel Verkoop. Ze kunnen op elk moment worden aangepast door op de knop Bewerken te klikken. Je kunt zoveel prijslijsten maken als je wilt.

Paneel Prijslijsten

Om een prijslijst te maken, klik je op Toevoegen. Het menu Nieuwe verkooplijst verschijnt.

Nieuwe verkooplijst menu

Het eerste dat je moet instellen zijn de Basisinstellingen. Hier moet je je prijslijst een titel geven. Deze naam is alleen zichtbaar voor jou en wordt niet gedeeld met je klanten. Je kunt de prijslijst instellen als standaard prijslijst. Op deze manier wordt hij standaard geactiveerd wanneer je de commercialisatie van een van je galerijen toestaat. En als je wilt, kun je de Prijsaanpasser activeren om prijzen automatisch naar boven af te ronden.

Basisinstellingen prijslijst

Producten configureren

Onder de Basisinstellingen vind je de verschillende productcategorieën voor foto's die beschikbaar zijn. Je moet die activeren die je wilt instellen in je prijslijst.

Productcategorie gedeactiveerd

Zodra een productcategorie is geactiveerd, verschijnen er nieuwe opties. Je kunt de beschikbare producten binnen elke categorie afzonderlijk activeren en deactiveren.

Producten binnen de categorie Wanddecoratie

Daarnaast kun je door op Configuratie te klikken de verschillende configuratieopties voor elk product activeren en deactiveren. Afhankelijk van het product dat je configureert, vind je verschillende opties om het aan te passen. Zodra je klaar bent, moet je de configuratie opslaan.

Foto in een wissellijst configurator

Je kunt de volgorde waarin de fotoproducten verschijnen ook sorteren, zodat het product dat je kiest als eerste verschijnt. Klik hiervoor gewoon op de pijltjes die rechts van elk product verschijnen en verplaats het naar boven of beneden zoals je wilt.

Producten herschikken in de prijslijst

Je kunt de volgorde wijzigen waarin zowel de categorie fotoproducten als de fotoproducten binnen de categorie worden weergegeven.

Prijzen instellen

Je kunt de toeslag voor elk product bepalen. Deze toeslag wordt toegevoegd aan de aankoopprijs van het product en komt overeen met de winst die je ontvangt voor elk verkocht product. Je kunt verschillende soorten toeslagen definiëren: Absoluut, waarbij je een vaste toeslag kunt instellen. Procentueel, waarbij je een procentuele toeslag kunt instellen. Vast voor elk product, waarmee je handmatig de verkoopprijs voor elk product kunt bepalen.

Soorten toeslagen

Als je op Configuratie klikt wanneer Vast voor elk product is geselecteerd, zie je een configuratiescherm voor dat product.

Configuratiemenu Vast voor elk product

Hier kun je alles configureren met betrekking tot het fotoproduct en informatie vinden over de inkoopprijs, verkoopprijs en de winst die je maakt. Je kunt elk artikel naar wens activeren of deactiveren. Standaard zijn alle artikelen binnen het fotoproduct geselecteerd met een vooraf ingestelde verkoopprijs en winst. Je kunt de toeslag voor alle artikelen eenvoudig wijzigen op een absoluut of procentueel type in het eerste paneel.

Toeslag toepassen op geselecteerd artikelmenu

Je kunt instellen dat een specifieke configuratie standaard wordt geselecteerd wanneer deze wordt geselecteerd voor aankoop in de Galerij. Dit geeft voorrang aan de configuratie die je wilt en maakt het makkelijker voor de klant om te kiezen.

Voorgeselecteerd artikelmenu

Je kunt de filters en zoekfunctie gebruiken om snel alle artikelen te vinden met de eigenschappen die jij opgeeft. Dit maakt het gemakkelijk om alleen de artikelen te activeren met de eigenschappen die je wilt.

Filters toegepast in configurator

Je kunt ook de uiteindelijke verkoopprijs bepalen door simpelweg de waarde in te voeren in de kolom Verkoopprijs. Zodra je je instellingen hebt gemaakt, klik je op Opslaan.

Typen toeslagen

Wanneer gebruik je een procentuele toeslag?

Overweeg het gebruik van een procentuele toeslag wanneer je flexibele prijzen wilt aanbieden op basis van de waarde of grootte van je foto's. Met procentuele toeslagen kun je de prijs van verschillende fotoproducten proportioneel aanpassen om verschillende productiekosten weer te geven, terwijl je een consistente winstmarge behoudt. Deze aanpak is ideaal als je een breed scala aan producten van verschillende kwaliteit en grootte aanbiedt, zodat klanten de vrijheid hebben om de optie te kiezen die het beste bij hun budget en voorkeuren past.

Wanneer gebruik je een absolute toeslag?

Een absolute toeslag werkt goed als je een vaste basiswinst voor je foto's wilt instellen en daarmee extra kosten wilt dekken die niet worden beïnvloed door variaties in grootte of waarde. Gebruik een absolute toeslag om ervoor te zorgen dat specifieke kosten voldoende gedekt zijn zonder alleen te vertrouwen op producteigenschappen. Absolute toeslagen zijn vooral handig als je gestandaardiseerde producten hebt met uniforme productiekosten en een consistente winstmarge wilt handhaven voor al je aanbiedingen.

Wanneer gebruik je het type Vaste toeslag voor elk product?

Overweeg het gebruik van een Vaste prijs voor elk product als je nauwkeurige controle wilt over de prijsstelling van individuele producten op basis van hun unieke kenmerken en waarde. Je kunt ervoor kiezen om deze prijsmethode te gebruiken als je een beperkte oplage of exclusieve collectie foto's hebt met speciale kwaliteiten die ze onderscheiden van de rest van je aanbod. Met de vaste prijsstelling per product kun je bepaalde foto's strategisch tegen hogere prijzen plaatsen, terwijl je toch een consistente prijsstrategie voor de rest van je portfolio behoudt.

Houd er rekening mee dat bij een Saal Digital Professioneel account een korting van 35 % wordt toegepast op de vermelde prijzen. De prijzen die worden weergegeven in de kolom Inkoopprijs zijn dus al inclusief deze korting en liggen daarom onder de vermelde prijzen van Saal Digital. Dit geeft je met een Saal Digital Professioneel account de flexibiliteit om voor elk artikel een Verkoopprijs in te stellen die onder het vermelde bedrag van Saal Digital ligt, hoewel het belangrijk is om te erkennen dat dit kan resulteren in lagere inkomsten.

Digitale bestanden

Naast fotoproducten kun je ook je digitale bestanden verkopen of gratis beschikbaar stellen. Zie voor meer informatie het artikel Bestanden downloaden.

Prijslijst voor een specifieke afbeelding

Je kunt een specifieke prijslijst instellen voor een individuele foto. Dit is handig als je bijvoorbeeld een groepsfoto in een bepaald formaat voor een bepaalde prijs wilt verkopen. Om dit te doen, open je de galerie en selecteer je een foto. Alle informatie over de foto verschijnt in het menu aan de rechterkant. Klik op het tabblad Verkoop om alle verkoopinformatie te bekijken. Hier vind je het keuzemenu met de prijslijst.

Afbeelding geselecteerd in galerie

Standaard is Gebruik prijslijst uit galerie geselecteerd. Je hoeft alleen maar de prijslijst te selecteren die je voor die specifieke foto wilt activeren. Eenmaal geselecteerd, klik je op Wijzigingen opslaan.

Opties voor de prijslijst van afbeeldingen

Als je de galerie opent, zie je dat de foto die je hebt geselecteerd de producten en prijzen aanbiedt uit de prijslijst die voor die specifieke foto is gespecificeerd.

Prijsstrategie: Algemene tips

Daarnaast zijn hier enkele algemene tips om je te helpen je foto's effectief te prijzen:

  1. Bereken de productiekosten: Begin met het bepalen van de kosten die gepaard gaan met de productie van elk fotoproduct, rekening houdend met andere uitgaven van je bedrijf. Neem deze kosten mee in je prijsstrategie.
  2. Onderzoek de markt: Analyseer de prijzen van vergelijkbare foto's en producten in jouw niche. Dit geeft je een idee van de prijsklasse die klanten bereid zijn te betalen.
  3. Evalueer je werk: Prijs je werk op basis van de artistieke verdienste en aantrekkingskracht en houd rekening met de tijd en moeite die het kost om de foto's te maken en te bewerken. Laat een redelijke marge voor je creatieve werk.
  4. Bied verschillende prijsopties: Bied prijsopties voor verschillende formaten of formaten om aan te sluiten bij verschillende budgetten.
  5. Kwaliteit versus kwantiteit: Zorg voor een balans tussen het verkopen van meer foto's tegen een lagere prijs en het verkopen van minder foto's tegen een hogere prijs. Overweeg hoe elke aanpak aansluit bij je bedrijfsdoelen.
  6. Bied promoties aan: Creëer een gevoel van exclusiviteit door beperkte promoties aan te bieden van je beste foto's tegen premium prijzen.
  7. Vouchers: Bied kortingen wanneer klanten meerdere afdrukken of producten samen kopen.
  8. Test en pas aan: Begin met concurrerende prijzen en naarmate je meer inzicht krijgt in de voorkeuren van klanten en verkooptrends, pas je je prijzen hierop aan. Houd de prijzen van je concurrenten in de gaten en zorg ervoor dat je prijzen concurrerend zijn in de markt met behoud van winstgevendheid.
  9. Bewaak de winstgevendheid: Bekijk regelmatig de verkoopgegevens en kosten om ervoor te zorgen dat je winst maakt op elke verkoop.
  10. Merkbeleving: Prijs je foto's op een manier die de waarde van je merk weerspiegelt. Vermijd te lage prijzen, want dit kan de waargenomen kwaliteit van je merk ondermijnen.

Vergeet niet dat prijzen een dynamisch aspect van je bedrijf zijn en dat het belangrijk is om je prijsstrategie regelmatig te herzien en bij te werken op basis van veranderende marktomstandigheden, feedback van klanten en bedrijfsdoelstellingen.