Ontwerpmodi voor Fotoboeken

Ontwerpmodi voor Fotoboeken

Bij het ontwerpen van een Fotoboek kun je in de desktopsoftware kiezen uit verschillende ontwerpmodi. Elke modus heeft een specifieke manier om te beginnen met het ontwerpen van je product en biedt verschillende automatische hulpmiddelen om snel en eenvoudig je fotoboek te ontwerpen volgens jouw wensen. Merk op dat de ontwerpmodi ook beschikbaar zijn voor het ontwerpen van kalenders.

Zodra het product is geselecteerd en de materiaalopties zijn geconfigureerd, biedt de software je drie verschillende ontwerpmodi. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt of wilt besteden aan het ontwerpen, kun je kiezen uit:
De modus One Minute, waarin het product automatisch wordt ontworpen en je wijzigingen kunt aanbrengen zodra het product is ontworpen.
Comfort Ontwerper modus, waarin de afbeeldingen één voor één op de pagina's worden geplaatst met behulp van het programma.
Leeg sjabloon modus, om het product helemaal opnieuw te ontwerpen zonder hulp of software.
Ontwerpmodi

Fotoboek in één minuut

Deze modus is ideaal als je het Fotoboek zo snel mogelijk wilt ontwerpen. Als je deze modus hebt geselecteerd, verschijnt er een venster met verschillende ontwerplijnen. Je kunt ze filteren op categorie met behulp van het vervolgkeuzemenu in de linkerbovenhoek. Elke ontwerplijn past objecten zoals cliparts en achtergronden toe op je Fotoboek volgens een specifieke stijl. Klik op een van de lijnen om deze te selecteren.

Ontwerplijnen

De volgende stap is het selecteren van alle foto's waaruit je Fotoboek zal bestaan. Merk op dat er rechtsonder een vakje Sorteren op staat. Hiermee kun je de volgorde kiezen waarin je foto's aan je Fotoboek worden toegevoegd. Zodra je al je foto's hebt toegevoegd en de sorteeroptie van je voorkeur hebt geselecteerd in het vak, klik je op Volgende om verder te gaan.

Er wordt een menu geopend waarin je het aantal pagina's kunt kiezen. De software doet een aanbeveling op basis van het aantal foto's dat je eerder hebt geselecteerd. Je kunt een specifiek aantal pagina's selecteren in het vak onderaan. Zodra het aantal pagina's is ingesteld, klik je op Selecteren. Pagina's kunnen later in de ontwerper worden toegevoegd of verwijderd als dat nodig is.

Venster voor paginaselectie

De desktopsoftware verwerkt de geselecteerde parameters en maakt het Fotoboek automatisch aan. Eenmaal gemaakt, is het noodzakelijk om alle pagina's te controleren om er zeker van te zijn dat alles naar wens is en om eventuele wijzigingen aan te brengen.

Fotoboek gemaakt met de optie Fotoboek in één minuut

Hoewel het Fotoboek al ontworpen is, is het mogelijk om alle reeds geplaatste objecten en afbeeldingen te wijzigen, meer elementen toe te voegen of te verwijderen. Je kunt ook tekst toevoegen door op de knop Tekst toevoegen in het bovenste menu te klikken en de lay-out wijzigen door het menu Lay-out aan de rechterkant te openen en een andere te selecteren. Het is zelfs mogelijk om de ontwerplijn van de weergegeven lay-outs te wijzigen door het vak Ontwerpen te openen en een andere te selecteren.

Met het menu Pagina's onderaan kun je door de pagina's navigeren. Pagina's met een rode markering geven aan dat ze nog niet gecontroleerd zijn. Alle pagina's moeten worden gecontroleerd. Vanuit het menu Pagina's kun je pagina's toevoegen en verwijderen door op de betreffende knoppen aan de linkerkant te klikken. Je kunt ook de volgorde van de pagina's veranderen door een pagina uit het menu onderaan te selecteren en naar de gewenste positie te slepen zonder de muisknop los te laten.

Comfort Ontwerper

In deze modus wordt het product pagina voor pagina ontworpen met behulp van de softwarehulp. Het biedt verschillende opties voor het plaatsen van afbeeldingen op pagina's, evenals lay-outsuggesties die reeds geplaatste objecten aanpassen. Als je deze modus hebt geselecteerd, moet je een ontwerplijn selecteren waarop de lay-outsuggesties worden gebaseerd. Selecteer vervolgens het aantal pagina's voor je Fotoboek. Pagina's kunnen later in de ontwerper worden toegevoegd of verwijderd. Zodra je het aantal pagina's hebt geselecteerd, klik je op de knop Selecteren. De ontwerper opent het Fotoboek met de opgegeven specificaties en de lege pagina's klaar om ontworpen te worden.

Opties voor het plaatsen van afbeeldingen in de modus Comfort Ontwerper

Als je een afbeelding uit de linkerkolom sleept, worden er drie opties weergegeven om de afbeelding op de pagina's te plaatsen. Sleep de afbeelding naar de gewenste optie om een van deze opties te selecteren.

1. Nieuwe lay-out. De afbeelding wordt in het Fotoboek ingevoegd met behulp van een voorgestelde lay-out. Hierbij wordt rekening gehouden met afbeeldingen en elementen die al op de pagina zijn geplaatst. Ondanks de voorgestelde lay-out kun je, nadat deze optie is toegepast, een andere lay-out kiezen in het menu Lay-outs. De afbeeldingen worden automatisch aangepast aan de nieuwe lay-out.

Nieuwe lay-outoptie geselecteerd met Comfort Ontwerper

2. Als achtergrond. De afbeelding wordt als achtergrond in het Fotoboek geplaatst en werkt als zodanig, waarbij beide pagina's volledig worden bedekt.

Afbeelding als achtergrond geplaatst met Comfort Ontwerper

3. Toevoegen zonder de lay-out te wijzigen. De afbeelding wordt in het Fotoboek geplaatst waar deze wordt neergezet, zonder reeds geplaatste elementen te wijzigen. De afbeelding moet correct worden geplaatst, handmatig of door een lay-out te selecteren in het menu aan de rechterkant.

Afbeelding toevoegen zonder de lay-out te wijzigen met Comfort Ontwerper

Als je een afbeelding uit het linkermenu op de pagina's met al geplaatste afbeeldingen sleept, verschijnt daarboven de optie Afbeelding vervangen. Als je de afbeelding op deze optie sleept, wordt de bestaande afbeelding vervangen door de nieuwe.

Leeg sjabloon

In deze modus wordt het Fotoboek helemaal opnieuw ontworpen. Met behulp van de vele gereedschappen die het programma biedt, is het mogelijk om afbeeldingen, opvulvakken, teksten, cliparts en achtergronden toe te voegen en deze te configureren naar de behoeften van het ontwerp. Houd er rekening mee dat deze modus geen suggesties of hulp van de software biedt. We raden je daarom aan om een van de andere modi te gebruiken, zodat je kunt profiteren van suggesties en hulp bij het plaatsen van de afbeeldingen op de pagina's en alle mogelijkheden van de verschillende ontwerphulpmiddelen van de software kunt benutten.

Speciale omslagen

Je kunt afbeeldingen en logo's toevoegen aan glanzende, matte en witte omslagen van kunstleer. Voor andere speciale omslagen kun je echter alleen tekst en clipart toevoegen; afbeeldingsbestanden kunnen niet worden gebruikt vanwege de aard van het materiaal. Je kunt ook kiezen voor een Professioneel lijn fotoboek met een omslag van Acrylglas of Foto op geborsteld aluminium om je omslag aan te passen.