Tekst

Alle tekst die aan een fotoproduct wordt toegevoegd, of die nu wordt toegevoegd door te klikken op de knop Tekst toevoegen in het bovenste menu van de Designer of al is opgenomen in een geselecteerde lay-out, kan worden aangepast. Om het uiterlijk van een tekst aan te passen, klik je op de knop Teksteditor boven de geselecteerde tekst.

Knop Teksteditor

De Teksteditor toont de beschikbare gereedschappen bovenaan en de tekstinhoud eronder. Hier kun je de tekst naar wens bewerken en aanpassen.
Lettertype: In het vak Lettertype kun je kiezen uit verschillende beschikbare lettertypen voor je fotoproduct. Klik op het gewenste lettertype om het te selecteren.
Lettergrootte: Het vak Lettergrootte biedt een lijst met tekstgroottes. Klik op een grootte om deze toe te passen op de tekst. Je kunt ook de gewenste grootte direct in het vak Lettergrootte typen en op Enter drukken. Naast dit veld vind je knoppen waarmee je de grootte van het lettertype punt voor punt kunt vergroten of verkleinen. Merk op dat sommige lettertypes beperkt kunnen zijn in grootte, afhankelijk van het geselecteerde oppervlak.
Lijnhoogte: De regelafstand in het tekstvak is standaard ingesteld op automatisch, afhankelijk van de tekstgrootte. Om de regelafstand aan te passen, open je het veld Regelhoogte en selecteer je een specifieke waarde. Je kunt ook de gewenste regelafstand direct in hetzelfde veld invoeren en op Enter drukken.

Teksteditor

Karakterstijlen: Stylingopties zoals Vetgedrukt, Cursief en Onderstrepen zijn beschikbaar om je tekst te verbeteren. Houd er rekening mee dat sommige lettertypen geen vette of cursieve tekens ondersteunen. Dit ligt aan het lettertype zelf en is geen fout van de software. Om vetgedrukte of schuingedrukte tekst te krijgen, moet je lettertypen kiezen die deze stijlen ondersteunen.
Uitlijning: Je kunt de tekst horizontaal (links, midden, rechts of gejusteerd) en verticaal (boven, midden of onder) uitlijnen binnen het tekstvak.

Tekst met stijlen geactiveerd

Tekstkleur: Om de tekstkleur te veranderen, klik je op het vak Tekstkleur. Hierdoor verschijnt het kleurenmenu met verschillende opties. Voor een breder kleurengamma klik je op Kleurselectie, dat een venster opent met een uitgebreid kleurenpalet en een vak voor het invoeren van een specifieke HEX-waarde. Merk op dat de tekstkleurselectie alleen invloed heeft op de tekst zelf, niet op de achtergrond- of markeerkleur.
Achtergrondkleur : Met dit vak kun je het hele tekstvak vullen met een specifieke kleur.
Markeerkleur : Dit vak past een achtergrondkleur toe achter de tekst. De steunkleur overlapt de achtergrondkleur als beide zijn geselecteerd.

Gekleurde tekst met markeer- en achtergrondkleur

Automatische lettergrootte: Je vindt deze functie onderaan het venster van de teksteditor. Als deze functie is ingeschakeld, wordt de grootte van het tekstvak automatisch aangepast als het vak wordt verkleind tot een kleiner formaat dan de oorspronkelijke tekstgrootte. Zodra je je tekst hebt ingesteld, klik je op OK om de wijzigingen toe te passen op je fotoproduct.

Gekleurde tekst op fotoboek

Je kunt de tekstconfiguratie zo vaak als je wilt wijzigen door nogmaals op de knop Teksteditor te klikken.

Tekst op de rug van het Fotoboek

Wanneer je een Fotoboek maakt, kun je tekst op de rug toevoegen. Schrijf je tekst op de Kaft, pas hem aan, selecteer hem en klik op de knop Positie aan de rechterkant. Onder het kopje Uitlijnen vind je de knop Op boekrug. Als je hierop klikt, wordt je tekst automatisch op de rug van de omslag geplaatst. Houd hier rekening mee voor een correcte weergave:

  • Gebruik de knop Op boekrug om handmatige plaatsing te voorkomen.
  • Plaats het tekstvak nooit buiten de binnenste vouwlijnen van de rug. Let er wel op dat de vouwlijnen van de rug in het voorbeeld oriëntatiehulpmiddelen zijn, geen exacte referenties.
  • Centreer de tekst in de Teksteditor zodat deze gecentreerd is op de rug.

Tekst op de rug van Fotoboeken

 

Je taalinstelling komt niet overeen met de taal van deze website. Kies:

Je taalinstelling komt niet overeen met de taal van deze website. Kies: