Kalender

Kalender

Er zijn verschillende soorten kalenders verkrijgbaar, die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden. Je kunt het ontwerp van de kalender kiezen, feestdagen en belangrijke data toevoegen en afbeeldingen selecteren om een uniek product te maken.

Product aanpassen

Net als bij andere fotoproducten kun je, nadat je een kalender hebt geselecteerd in het venster Productselectie, de materiaalopties opgeven. Je kunt het formaat en het materiaal van het oppervlak van de kalender aanpassen. Je kunt ook het kalendertype kiezen: de maandkalender geeft de dagen van de week weer op basis van het kalenderjaar, terwijl de eeuwigdurende kalender niet gebonden is aan een specifiek jaar of dag van de week en op elk moment gebruikt kan worden.

Kalender configuratievenster

In het geval van Kalender en Bureaukalender kun je ook het gewenste kalenderontwerp kiezen. Je kunt later de kleuren en lettertypen aanpassen. Er is ook een optie om de kalendertabel te verwijderen door het vakje Zonder kalendertabel aan te vinken. Als je de kalender naar wens hebt aangepast, klik je op Ontwerpen om verder te gaan.

Ontwerpmodi

Net als bij Fotoboeken kun je bij het plaatsen van afbeeldingen op de pagina's van je kalender kiezen uit drie verschillende ontwerpmodi:

Kalender ontwerpmodi

OneMinute-Kalender is een snelle en geautomatiseerde manier om je kalender te maken. Door vooraf de gewenste afbeeldingen te selecteren en de parameters en ontwerplijn op te geven, maakt de online ontwerper de kalender voor je. Eenmaal gemaakt, kun je hem naar wens aanpassen. Je kunt de lay-out en de ontwerplijn wijzigen en afbeeldingen, tekst en objecten toevoegen, wijzigen of verwijderen.

MetAutoLayout kun je je kalender pagina voor pagina ontwerpen. De online ontwerper opent lege pagina's met alleen de kalender. Om te beginnen met ontwerpen, moet je afbeeldingen aan je project toevoegen in de linkerkolom. Zodra de afbeeldingen zijn toegevoegd, kun je meerdere foto's selecteren en de knop Afbeelding invoegen onderaan gebruiken om ze op de kalender te plaatsen met behulp van de voorgestelde lay-outs. Als je wilt, kun je verschillende lay-outs selecteren in de rechterkolom. Alle objecten die op de kalender worden geplaatst kunnen worden gewijzigd en er kan tekst worden toegevoegd. Houd er rekening mee dat het wijzigen van objecten of het toevoegen van tekst de AutoLayout-functie uitschakelt, zodat je objecten vrij kunt plaatsen zoals je zelf wilt. Je kunt ook foto's direct op de pagina's slepen. Als je de afbeelding op de pagina sleept, wordt deze daar geplaatst en zou deze correct gepositioneerd moeten zijn. Bovendien verschijnt de optie Als achtergrond, waarmee je de afbeelding als achtergrond kunt instellen.

MetPDF Upload kun je een vooraf ontworpen kalender uploaden die met externe software is gemaakt. Ga voor meer informatie naar de Professional Zone.

Voor een meer gedetailleerde uitleg van de verschillende ontwerpmodi, kun je het bijbehorende artikel lezen.

Kalender

Nadat je een ontwerpmodus hebt geselecteerd, verschijnt het venster Kalender aanpassen voordat de Online ontwerper wordt geopend.

Venster voor het aanpassen van de kalender

Links zie je een voorbeeld van de kalender met standaard de eerste maand geselecteerd. Als je wilt, kun je een andere maand selecteren in het vak Voorbeeldmaand onderaan het venster. In de rechterkolom vind je de configuratiehulpmiddelen, verdeeld over twee tabbladen: Uiterlijk en Feestdagen.

Uiterlijk

Het tabblad Uiterlijk geeft je verschillende opties om het uiterlijk van de kalender aan te passen. Bovenaan de kolom staan de keuzes voor de inhoud van de kalender:

  • In het veld Jaar kun je het kalenderjaar selecteren dat bepaalt hoe de dagen van elke maand worden ingedeeld.
  • Met het Start maand veld kun je de startmaand van de kalender met 12 maanden selecteren. Dit geeft je flexibiliteit bij het maken en ontwerpen van je kalender. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je kalender in mei 2024 te laten beginnen, zal de laatste maand van je kalender april 2025 zijn.
  • Als je het veld Weeknummers activeert, wordt het weeknummer van het jaar in de kalender weergegeven.
  • In het veld Kalendertaal kun je de taal van de kalender kiezen.
  • In het veld Grootte kun je de grootte van de kalender en de inhoud wijzigen.

Uiterlijk tabblad in rechter menu met kalender opties

Standaard wordt er een kleurenpalet weergegeven met je eerder geselecteerde kalenderontwerp. Je kunt een van de meegeleverde voorinstellingen kiezen of elke kleur en elk lettertype in je kalender aanpassen door de gewenste optie te selecteren in de vakjes hieronder.

Kleuren kalender voorinstelling

In het gedeelte Tekstkleur vind je vakjes om specifieke tekstkleuren te kiezen voor Zondagen, Feestdagen, Eigen gebeurtenissen, Maand en jaar en Standaard (voor de rest van de tekst). Als je op een van deze vakjes klikt, opent zich een kleurenmenu waarin je kunt kiezen uit een reeks kleuren. Daarnaast kun je een specifieke kleur selecteren door op de knop Kleurkiezer te klikken, waarmee een venster wordt geopend waarin je de HEX-waarde van de gewenste kleur kunt invoeren.
In het onderdeel Lettertypen kun je verschillende lettertypen selecteren voor de kalender, feestdagen en maand. Onder Kalenderachtergrond kun je een achtergrondkleur voor de kalender kiezen en de ondoorzichtigheid ervan aanpassen.

Vakantie

Klik bovenaan op het tabblad Vakantie om de opties weer te geven. Je kunt een land en regio selecteren in de daarvoor bestemde vakjes. Eenmaal geselecteerd worden de feestdagen voor de geselecteerde locatie weergegeven en automatisch aan je kalender toegevoegd. Als je een van deze feestdagen wilt verwijderen, klik je op de knop met drie puntjes naast de feestdag en selecteer je Verwijderen. Als je niet wilt dat feestdagen of je eigen evenementen in de kalender worden weergegeven, schakel dan het selectievakje Toon feestdagen en eigen evenementen uit.

Tabblad Feestdagen in het aanpassingsvenster van de kalender

Naast feestdagen kun je ook je eigen evenementen of belangrijke data zoals verjaardagen toevoegen. Klik op de knop Nieuwe toevoegen om een venster te openen waarin je de datum kunt selecteren en de naam van de gebeurtenis kunt invoeren.

Venster Eigen gebeurtenis toevoegen

Klik op OK als je klaar bent met het configureren van de kalender.

Kalender in de Online ontwerper

Kalenders zijn opgebouwd uit een voorblad gevolgd door een pagina per maand. Afhankelijk van de gekozen ontwerpmodus kunnen afbeeldingen al op de kalender zijn geplaatst en deze kunnen samen met andere objecten op elk moment worden aangepast. Tekst, cliparts, opvulvakken, achtergronden en extra afbeeldingen kunnen op elke pagina worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.
De kalender zelf kan van hieruit ook worden aangepast. Als je op de knop Kalender in de rechterkolom klikt, krijg je de configuratietools voor de kalender te zien. Merk op dat de kalenderknop zichtbaar is op de maandpagina's en niet op de voorpagina, omdat daar geen kalender is.

Kalender aanpassingsopties in de ontwerper

Vanaf hier kun je feestdagen toevoegen en het uiterlijk van de kalender configureren. De wijzigingen die je maakt, zijn van toepassing op de pagina/maand die geopend is in de online ontwerper. Je kunt bijvoorbeeld voor elke maand een andere kleur kiezen. Om de wijzigingen op alle maanden toe te passen, klik je bovenaan op de knop Naar alle pagina's.

Familiekalender

De familiekalender biedt het gemak van een eigen kolom voor elk gezinslid, zodat zij hun eigen data en gebeurtenissen kunnen toevoegen. De lay-out van de kalender is uniek en past zich aan het aantal toegevoegde gezinsleden aan.

Aanpassingsvenster voor familiekalender

In het configuratievenster van de kalender vind je het tabblad Familieleden naast de tabbladen Uiterlijk en Feestdagen. Om een gezinslid toe te voegen, klik je gewoon op de knop Nieuwe toevoegen. Er verschijnt een venster waarin je de naam van de persoon kunt invoeren.

Venster Familielid toevoegen

Zodra je de naam hebt ingevoerd, klik je op Toevoegen en wordt er een kolom met de naam van de persoon toegevoegd aan de kalender. Als je een familielid wilt wijzigen of verwijderen, klik je op de drie puntjes die naast hun naam verschijnen.

Tabblad Familieleden weergegeven met toegevoegde leden

Wanneer je Feestdagen toevoegt aan de familiekalender, heb je de optie om ze toe te wijzen aan een specifiek gezinslid. Klik op het tabblad Feestdagen op Nieuw toevoegen om een venster te openen waarin je de datum kunt selecteren, de naam van de gebeurtenis kunt invoeren en het juiste familielid kunt selecteren. Na het invullen van de gegevens klik je op Toevoegen om de feestdag toe te voegen aan de kalender.

Venster Eigen evenement toevoegen inclusief familielid

 

Je taalinstelling komt niet overeen met de taal van deze website. Kies:

Je taalinstelling komt niet overeen met de taal van deze website. Kies: