Foto's

Foto's

In het gedeelte Foto's vind je veel verschillende producten zoals fotoafdrukken, FineArt Prints, pasfoto's, fotosets en nog veel meer. Ontdek hoe je deze producten in bulk of per stuk kunt bestellen.

Software menu

Zodra je het artikel hebt geselecteerd in de Productselectie, wordt een venster met drie verschillende menu's geopend. Je kunt de grootte van het menu wijzigen door met je muis over de rand van het menu te gaan en wanneer de cursor verandert in een dubbele pijl, klik je op de muisknop en houd je deze ingedrukt. Van daaruit kun je eenvoudig het formaat van het menu aanpassen door het te verslepen om het groter of kleiner te maken.

Product bestelvenster

Menu Afbeeldingsbronnen

Om foto's toe te voegen, ga je naar het menu linksboven en selecteer je de map waarin je afbeeldingen zijn opgeslagen. Je kunt door de mappen bladeren of het specifieke pad invoeren. Het menu heeft ook drie knoppen: Projecten om terug te keren naar het hoofdmenu, Opslaan om je geselecteerde foto's op te slaan in de map Projecten met een aangepaste naam en Instellingen voor aanpassingsopties.

Beeldbron menu

Menu Bronnen weergeven

Foto's die zijn geselecteerd worden aangegeven met een vinkje. Als een foto meerdere keren is toegevoegd, wordt het bijbehorende nummer ernaast weergegeven. Onderaan staat de knop Geselecteerde afbeeldingen toevoegen, waarmee je moeiteloos de gekozen afbeeldingen uit de bronmap kunt toevoegen aan een fotoproduct. Linksonder vind je twee knoppen: Alles selecteren en Alles deselecteren. Met deze knoppen kun je alle weergegeven afbeeldingen met één klik selecteren of deselecteren. Rechtsonder ontdek je de weergaveopties. Net als in de Designer interface kunnen foto's worden gesorteerd op naam, type, datum, gebruik of beoordeling. Verder heb je de mogelijkheid om de grootte van de fotominiaturen aan te passen door op de knop Weergeven te klikken en de gewenste grootte te selecteren. Bovendien kun je in dit gedeelte de optie Bestandsnaam weergeven aan- of uitzetten.

Afbeeldingen weergegeven in menu

Je kunt eenvoudig een vergrote versie van de afbeeldingen bekijken door op het vergrootglaspictogram te klikken dat verschijnt wanneer je met je muis over de miniatuur beweegt. Deze actie opent een venster met een grotere afbeelding. Binnen dit venster kun je tussen afbeeldingen navigeren door simpelweg op de knoppen Terug en Volgende te klikken, zodat je naadloos van de ene afbeelding naar de andere kunt gaan.

Afbeelding vergroten

Menu Fotoproducten

Het onderste menu toont de afbeeldingen die zijn geselecteerd om te worden afgedrukt als een specifiek fotoproduct. Voor elk geselecteerd product en formaat wordt een tabblad gemaakt. Door op deze tabbladen te klikken, kun je de geselecteerde afbeeldingen eenvoudig bekijken. Als je een tabblad en de daarin geselecteerde afbeeldingen wilt verwijderen, zoek dan naar het pictogram met het kruisje rechts van de beschrijving van het artikel. Als je op dit kruispictogram klikt, worden het tabblad en de bijbehorende afbeeldingen onmiddellijk verwijderd, zodat je je selecties eenvoudig kunt beheren. Afbeeldingen kunnen ook tussen tabbladen worden verplaatst met slepen en neerzetten.

Menu fotoproducten

Rechtsonder kun je schakelen tussen twee weergaven: normale afbeeldingsweergave of lijstweergave om je afbeeldingen weer te geven.
Linksonder vind je de volgende knoppen:
Alles selecteren, selecteer alle foto's in dit artikel.
Deselecteren, deselecteert alle geselecteerde foto's in dit artikel.
Verwijder geselecteerd, verwijdert alle geselecteerde foto's uit dit artikel.
Kopieer naar nieuw artikel, kopieert de geselecteerde foto's uit dit artikel naar een nieuw artikel, waardoor het gemakkelijk wordt om dezelfde afbeeldingen in verschillende artikelen te plaatsen.
Als je met je muis over een afbeelding beweegt, zie je knoppen om deze te bewerken of te verwijderen. Daarnaast kun je het aantal kopieën van afbeeldingen aanpassen door de waarde in het vak Eenheid te veranderen. Deze opties geven je flexibiliteit en controle over het moeiteloos beheren van je afbeeldingen.

Afbeeldingen selecteren

Wanneer je afbeeldingen selecteert om af te drukken, vergeet dan niet dat elke selectie specifiek is voor een bepaald product en formaat. Dit betekent dat je voor elk product en formaat apart afbeeldingen moet toevoegen. Als je bijvoorbeeld dezelfde afbeelding wilt afdrukken als een 21 x 30 fotoafdruk en een 30 x 45 FineArt Baryta, moet je de afbeelding twee keer toevoegen, één keer voor elk product. Je kunt zoveel eenheden per afbeelding selecteren als je wilt.

Om foto's toe te voegen, selecteer je ze gewoon in het bovenste menu. De geselecteerde foto's worden gemarkeerd met een vinkje en een blauwe rand. Zodra je alle foto's hebt geselecteerd die je wilt afdrukken voor een bepaald product en formaat, klik je op de knop Geselecteerde afbeeldingen toevoegen of sleep je ze naar het onderste menu. Als je je afbeeldingsselectie al eerder hebt gesorteerd en je wilt dezelfde organisatie behouden, dan moet je de afbeeldingen in dezelfde volgorde slepen.

Geselecteerde afbeeldingen om toe te voegen

Er verschijnt een productkiezer. Standaard wordt het eerder geselecteerde product getoond. Je kunt echter een ander product selecteren in de linkerkolom. Alle beschikbare producten met één afbeelding worden weergegeven. De kenmerken van het geselecteerde product worden weergegeven in de middelste kolom, waar je opties zoals afwerking of formaat kunt configureren.

Product selectie menu

De rechterkolom toont alle foto's die je hebt geselecteerd en toegevoegd. Je kunt het aantal exemplaren voor elke foto verhogen door de waarde eronder aan te passen. Je kunt op de pijltjes klikken of het aantal handmatig invoeren. Als je voor alle geselecteerde foto's hetzelfde aantal kopieën wilt instellen, voer je de hoeveelheid in het vak Aantal onder aan het menu in. Je kunt het aantal exemplaren ook later nog wijzigen.

Elke foto heeft een gekleurd vak in de linkerbovenhoek dat de afbeeldingskwaliteit aangeeft op basis van het geselecteerde product.

Afbeelding geselecteerd in het productselectiemenu

Als je met je muis over een afbeelding beweegt, verschijnen er twee knoppen. Als je op de knop Bewerken klikt, wordt er een venster geopend waarin je de laatste aanpassingen aan de foto kunt doen. Als je op de knop verwijderen klikt, wordt de afbeelding uit de selectie verwijderd. Beide knoppen zijn later ook beschikbaar op het tabblad Product. Als je klaar bent met het configureren van het product, klik je op Invoegen.

Afbeeldingen bewerken

Als de afbeeldingen eenmaal als product zijn toegevoegd, kun je ze eenvoudig aanpassen qua kleur en bijsnijden. Als je met je muis over een afbeelding beweegt, verschijnt er een moersleutelpictogram. Als je erop klikt, wordt het venster voor het aanpassen van afbeeldingen geopend. Rechts zie je een voorbeeld van de bewerkte afbeelding. In de linkerkolom vind je verschillende aanpassingsgereedschappen.

Venster Beeld aanpassen

Bovenaan in de linkerkolom kun je het aantal eenheden wijzigen, de status Beeldkwaliteit controleren, de afbeelding verwijderen en het formaat selecteren. Als je Liggend of Staand kiest, verschijnt er boven het afbeeldingsvoorbeeld een rechthoek die het zichtbare gebied van het fotoproduct weergeeft. Je kunt het formaat aanpassen door de rand met de muis te verslepen. Om het te verplaatsen, klik je en houd je de muisknop ingedrukt in het vak en sleep je naar het gewenste deel van de afbeelding.

Als je Niet bijgesneden selecteert, wordt de afbeelding geschaald zodat deze past bij de grootte van het artikel zonder bijsnijden. Dit kan resulteren in witte randen aan twee kanten, die je indien nodig handmatig kunt bijsnijden. Zie Afloopmodus voor meer informatie.

Door op de knop Filters in het linkermenu te klikken, open je een menu met verschillende filteropties. Het werkt op dezelfde manier als de Designer. Zie het artikel Filters toepassen voor meer informatie. Als je op de knop Oppervlakken en formaten klikt, wordt het menu geopend waarin je de instellingen voor het artikel kunt configureren en de functie Afbeelding verbeteren kunt activeren. Als je een andere configuratie selecteert, verschijnt de afbeelding die met de nieuwe instellingen is opgeslagen in een apart tabblad dat overeenkomt met de laatste configuratie.

Tabblad Oppervlakken en formaten

Rechtsonder vind je de knoppen Volgende en Terug. Hiermee kun je in het bewerkingsvenster door alle geselecteerde afbeeldingen in het artikel navigeren. Met deze functie kun je snel alle afbeeldingen bekijken en eventueel nog wat laatste aanpassingen doen aan kleuren en kadrering. Als je tevreden bent, klik je gewoon op Opslaan.

Afloopmodi

Houd er rekening mee dat we om productieredenen altijd produceren met een afloop van 2 mm rondom. Dit betekent dat een klein deel van je afbeelding buiten de rand van de afbeelding valt. Dit gebied wordt weergegeven als een rode lijn.

Als je een product met één afbeelding bestelt, zoals Fotostandaard, FineArt Poster of Fotoafdrukken, kun je kiezen uit twee verschillende aflopende modi:

1. Standaardmodus (bijgesneden)

Standaardmodus

Je afbeelding wordt bijgesneden om op het geselecteerde afdrukformaat te passen. Als de beeldverhouding van het onderwerp afwijkt van die van de afdruk, zullen delen van je onderwerp wegvallen door het nieuwe bijsnijden.

2. Individuele modus (ongecropt) / witte randen

Individuele modus

Wanneer de modus Individueel is geselecteerd, probeert de software het hele afbeeldingsbestand op het uitvoerformaat te passen (minus een afloop van 2 mm om productieredenen). De doorslaggevende factor is de lange zijde van het bestand, rekening houdend met de beeldverhouding. Als je je 2:3 afbeeldingsbestand wilt afdrukken op een 3:4 uitvoerformaat, kunnen er witte marges verschijnen aan de boven- en onderkant.