Wat is een softproof

Wat is een Softproof?

De softproof vertegenwoordigt de juiste kleurweergave van digitale productiegegevens op de monitor. Met behulp van de softproof kunt u al op de monitor beoordelen hoe de kleuren van het product eruit zullen zien. Elk ICC-profiel dat voor de softproof wordt gemaakt, houdt rekening met de kenmerken van het product in kwestie en toont deze. Ondanks de nieuwste belichtingstechnologie zal het eindproduct nooit de helderheid en schittering van een monitor bereiken. Het is daarom belangrijk dat u de weergave van uw monitor hierop aanpast, zodat u vervolgens kunt beoordelen hoe het eindproduct eruit zal zien.

Welk kleurprofiel moet ik in mijn bestand opnemen?

Uw afbeeldingsbestand moet worden ingebed als een kleurprofiel, ofwel sRGB (sRGB IEC61966-2.1), Adobe RGB (1998) of ProPhoto RGB. Met soft proofing kunt u het ICC-profiel van de productiemachine selecteren die later wordt gebruikt en op het scherm laten simuleren hoe het latere productie resultaat eruit zal zien.

Het is belangrijk dat het ICC-profiel voor de soft proof niet in het bestand wordt ingebed. Uw gegevens worden in de sRGB, Adobe RGB (1998) of ProPhoto RGB-kleurruimte naar de productiemachine gestuurd en in de machine met het bijbehorende profiel geproduceerd. Dit is de enige manier om een correcte kleurweergave te garanderen.

Als u het ICC-profiel van de softproof in het bestand inbed, kan de machine het kleurprofiel van het bestand niet correct herkennen en ontstaan er kleurverschuivingen. Voor een correcte kleurweergave is het noodzakelijk dat u ons uw gegevens in sRGB, Adobe RGB (1998) of ProPhoto RGB toestuurt en in geen geval het ICC-profiel in het bestand opneemt.

Ook moet u ons altijd uw gegevens in RGB-kleurruimte toesturen, het is in geen geval mogelijk dat u ons CMYK-gegevens toestuurt, deze worden ook niet correct geproduceerd.

Met welke middelen werkt een Softproof?

U hebt de software nodig die de softproof functie ondersteunt, zoals Adobe Photoshop of Lightroom. U heeft ook een goed afgestelde , in het beste geval een gekalibreerdce monitor nodig. Meer informatie vindt u hier: Monitor kalibreren

ICC-Profiel voor de Softproof

De softproof profielen voor onze verschillende producten voor Photoshop en Lightroom vindt u in het volgende artikel:

Icc profiel in Photoshop installeren


Voor meer informatie adviseren wij de volgende artikelen:


ICC-Profiel in Photoshop installeren 

Softproof in Lightroom