Kleurtolerantie

Productietoleranties of afwerkingstoleranties zijn ondanks onze inspanningen ook bij ons helaas niet te vermijden. Toleranties komen bij elke productie voor en zijn een toelaatbare afwijking die bij het productieproces ontstaan. 

Productieverschillen, kleine kleurafwijkingen tussen afbeeldingen en opdrachten kunnen helaas niet compleet vermeden worden. Ook kunnen er kleine kleurverschillen ontstaan tussen verschillende opdrachten of verschillende materialen. 

Bijvoorbeeld bij fotoafdrukken: Helaas kunnen wij niet garanderen, dat alle fotoafdrukken op dezelfde belichtingsmachine geproduceerd worden. Omdat de belichting een proces is, waarbij met chemie wordt gewerkt, heeft ook de chemie kleine fluctuaties, wat voor kleurtoleranties in het eind product kan zorgen. 

 

Wanneer u fotoproducten met verschillende materialen bestelt, dan kan dat tot verschillende kleurbelevingen leiden. 

Vanwege het gebruik van verschillende materialen (wanddecoraties, posters, kaarten, fotoboeken, fotoafdrukken, ect) en verschillende productiemethodes zijn de resultaten niet geheel identiek. 

Wanneer wij als voorbeeld fotoafdrukken met een glanzend oppervlak en een mat oppervlak en daarbij kaarten vergelijken dan zien wij dat elk materiaal zijn eigen Witheidsgraad heeft. Net zo min kan men kaarten en wanddecoratis niet met elkaar vergelijken. 
Daarnaast verschillen alle materialen in producteigenschappen, zoals bijvoorbeeld de kleurbalans, eigenschappen van het productinkt, -oppervlak, etc.

Er worden verschillende productiemethoden, -machines en inkt gebruikt, waardoor een vergelijking van kleur niet mogelijk is.
Zo worden bijvoorbeeld fotoafdrukken belicht, wanddecoraties worden echter met UV-directlicht geproduceerd. 

Hierdoor is het niet mogelijk, het kleurresultaat te vergelijken van bijvoorbeeld Foto op Aluminium met canvas, fotoboeken met kaarten of een poster met canvas.