Beeldoptimalisatie

De automatische beeldverbetering/beeldoptimalisatie past beeldgegevens automatisch aan, met als doel uw afbeelding visueel te verbeteren.

De belangrijkste verbeteringspunten zijn: belichtings- ent kleurcorrectie, het veranderen van de helderheid en kleur over de hele afbeelding. Bij de belichtingscorrectie, worden onderbelichte beelden opgehelderd zodat meer details zichtbaar zullen zijn. De kleurcorrectie wordt uitgevoerd, als een afbeelding bv met kunstlicht is gemaakt en daarom een sterke gele gloed heeft gekregen. Bij goed belichte beelden met een goede witbalans worden minder correcties uitgevoerd.

Nadat gehele beeldaanpassingen zijn uitgevoerd, wordt uw foto gedetailleerd verbeterd. Nu worden bijvoorbeeld donker weergegeven delen en schaduwen in de afbeelding lichter gemaakt om onderbelichte gezichten beter zichtbaar te maken. Ook worden zeer lichte afbeeldingsgebieden zoals bijvoorbeeld witte wolken iets donkerder weergegeven zodat details beter zichtbaar zijn. Lokale aanpassingen worden op een nog kleinere schaal toegepast. Zo worden verschillende kleurbereiken, bijvoorbeeld de huidtoon van gezichten aangepast om deze egaler weer te gegeven. Tot slot kan de scherpte van een afbeelding enigszins aangepast worden afhankelijk van het gedeelte van de afbeelding.

Afhankelijk van de afbeelding kunnen nog extra beeldverbeteringen worden gemaakt,  bijvoorbeeld rode ogen kunnen automatisch worden gecorrigeerd of beeldruis met hoge gevoeligheid.

Hoewel veel correcties ook een kwestie van persoonlijke smaak zijn, bewerkstelligen de meeste correcties van bv. belichting, kleur en schaduwen in de meeste gevallen een aanzienlijke verbetering van de beelden die in de oorspronkelijke toestand niet bevredigend waren.

Wij adviseren u bij het maken van bv een fotoboek om de automatische foto-optimalisatie van uw afbeeldingen in de software uit te schakelen als u uw afbeeldingen zelf heeft bewerkt.

 

Zelfgemaakte PNG's

Als u PNG's gebruikt, die u zelf heeft gemaakt en heeft geüpload in de software en die een grotere transparantie hebben, raden we u aan de beeldoptimalisatie uit te schakelen.