Fotoboek met uw eigen software maken

Voor professionele media designers, graphic designers, illustrators en fotografen bieden wij onze profi-direct-upload aan. Zo kunt u uw fotoboek in bv. InDesign, Photoshop, QuarkXPress of een ander gewenst programma bewerken en eenvoudig in onze webshop uploaden. Voor het complete pagina-ontwerp is het belangrijk dat u zich aan onze richtlijnen houdt. De richtlijnen vindt u verder onderaan de pagina als PSD/ID sjablonen. Alleen als u zich strikt aan de hieronder beschreven richtlijnen houdt, kunnen wij u een perfect resultaat garanderen. Deze sjablonen bieden wij u voor Photoshop en InDesign ook gezamelijk als plugin aan.

Gegevensoverdracht/bestelling: u dient uw fotoboek in de online direct-upload te uploaden. Na het uplaoden en vullen van uw pagina´s kunt u de volgorde van de pagina's nog naar wens eenvoudig aanpassen en vervolgens bestellen.

Online direct-upload

Opmerking voor het aanmaken van gegevens

Volg de instructies voor het maken van uw projecten in externe programma's svp op. Deze hebben we hieronder voor u samengevat.

Richtlijnen professionals bekijken 

PDF-Upload in Webshop

1. Webshop openen.
2. Selecteer het gewenste fomaat in categorie Fotoboen, configureer het fotoboek en klik op `Ontwerp´.
3. Selecteer PDF-bestanden uploaden.
4. Houd rekening met de volgende punten voordat u uw PDF´s toevoegt:
- Uw PDF´s moeten worden aangemaakt op basis van het formaat en de paginanummer van uw fotoboek en de informatie op deze pagina.
- Voor een perfect resultaat moet rekening worden gehouden met de opgegeven afmetingen.
- De omslag en de binnenpagina´s moeten in de juiste afmetingen beschibaar zijn in twee afzonderlijke PDF's.
Beide PDF's kunnen nu worden toegevoegd.
5. Het uploaden van uw PDF´s naar de webshop kan enkele minuten duren. Uw afbeeldingen worden nog niet in het gewenste formaat of volgorde weergegeven. Wacht tot alle afbeeldingen zijn geladen.
6. U kunt het aantal geladen foto´s vinden in het onderste gedeelte van het webshopvenster.
7. Klik nu op `Volgende´ om de preview van uw fotoboek correct weer te geven
8. Alle afbeeldingen worden automatisch op de pagina geplaatst.
9. Controleer alle pagina´s en pas deze zo nodig aan.

Naar PDF-upload

Professionele informatie voor gegevenscreatie

 • Maak uw gegevens altijd in sRGB. 
 • U kunt uw pdf of jpg in de Webshop uploaden.
 • Plaats geen objecten of elementen direct aan de afloop. Wij adviseren u om 1 cm afstand tot de rand te houden. Wannneer u dit niet doet kunnen er tijdens het productie proces belangrijke objecten of elementen bij het besnijden verloren gaan.
 • Fonts: Let op: lettertypen moeten altijd worden ingesloten in het PDF-bestand, als alternatief kunt u ze ook omzetten in paden.
 • Minimale lettergrootte: houdt u er rekening mee dat verschillende lettertypen in een verschillende grootte uitvallen. Bij de lettertypen serif-loos (schreefloos) moet het lettertype Regular en Bold minimaal 8 pt hebben (gebasseerd op het Arial-lettertype). Bij serif-lettertypen (schreef-lettertypen) moet het lettertype Regular en Bold minimaal 10 pt hebben (gebasseerd op het Times New Roman-lettertype). 
  Gebruik het lettertype  "Light" niet onder 12 pt. Wanneer u dit lichte-lettertypen op een donkere achtergrond plaatst, moet het lettertype-grootte minimaal 14 pt bedragen.
 • Lijndikte: lijndiktes (contour-dikte) onder 1 pt mogen niet worden gebruikt.
 • Lever/upload uw document(en) zonder registatie-of (bij)snijdemarkeringen!
 • Het aantal aangegeven pagina's bij fotoboeken zijn altijd exclusief de cover (voor-/achterkant).
 • De aangegeven gegevens voor het besnijden en de vouwen zijn altijd voor één afzonderlijke pagina en moeten daarom pagina voor pagina nieuw gedefineerd worden. Houdt u hier bij het ontwerpen van een dubbele pagina mee rekening (bv. waarde x2 voor links en rechts).
 • Voor de cover van uw fotoboek heeft u slechts één afbeelding voor de voor- en achterkant nodig.
 • De binnenkant van de cover (bij fotoboeken) kunnen ook ontworpen worden. Wanneer u de eerste en laatste pagina wit wilt, dan dient u deze pagina's leeg te laten. Het boek begin dan meteen met de eerste dubbele pagina (spread).
 • Pdf's moet u na het exporteren  altijd met Adobe Acrobat Pro optimaliseren (zie de beschrijving hieronder).
 • De upload is niet beperkt tot een bepaalde bestandsgrootte. Neem bij vragen contact op met support.
 • Voordat u de bestelling toestuurd, dient u elke pagina afzonderlijk te controleren. Bij eventuele discrepanties/verschillen gelieve contact met onze support op te nemen. Wanneer u het ontwerp in de 100% weergave bekijkt, kunt u de gegevens precies controleren. In deze preview (doormiddel van de 100% voorbeeldweergave) worden alle fouten getoond. Wanneer eventuele fouten al in de preview zichtbaar waren, kunt u deze naderhand niet meer reclameren.

Tips voor professionals:

PDF-Exporteren (aanbevolen bij het gebruik van InDesign en QuarkXPress): Wij raden u aan om voor het exporteren van uw PDF-Export bestand, altijd de optie  "Afrdukken met hoge kwaliteit" in te stellen. Bij de optie "Uitvoer" dient u het bestaande "Doel" op RGB-werkruimte - sRGB IEC61966-2.1 om te zetten (bekijk screenshot hieronder). Wanneer u met een layout-programma zoals QuarkXPress of InDesign de optie „Pagina's naast elkaar“ (bij fotoboeken) gebruikt, moet u erop letten dat bij het exporteren vanuw PDF het vinkje „Spread“ (QuarkXPress = spread) heeft geactiveerd. Houd er rekening mee dat het vinkje voor Gebruik bleed-instellingen voor het document; als u met onze sjablonen werkt (zie onderstaande schermafbeelding). Het is belangrijk dat wij uw PDF (uw spread) als één enkele bladzijde ontvangen. U moet de volgende PDF´s (Cover-spread en binnenkant-spread) niet als 1 bestand samenvoegen, maar als  2 afzonderlijke PDF´s uploaden. 

A.u.b. optimeer uw PDF-bestand voordat u deze upload. Optimeer om uw bestandsgrootte te reduceren. Converteer om eventuele problemen bij het uploaden van de maskers, transparanties en metagegevens voor te zijn.

Export voorwaarden

Afloop (voor PDF-export): Vink het vakje aan onder "Marks and bleed" in het PDF-exportveld voor "Use Document Bleed Settings" als u de afloop al eerder in het document heeft aangegeven.

PDF Export

Adobe PDF-specificaties: om problemen te voorkomen bij het genereren van printklare gegevens, bieden wij u ook onze Saal Digital Job options aan om gratis te downloaden voor PDF-export. U kunt hiervoor alle InDesign-versies gebruiken. Download de Job options hier en installeer ze op uw computer.
Om de Job options in InDesign of Photoshop te laden, klikt u op File en selecteert u Define onder Adobe PDF Presets. Klik vervolgens op Load en selecteer de Saal Digital.job opties uit de opslaglocatie op uw computer.
U kunt nu het Saal Digital-profiel selecteren onder Adobe PDF-specificaties en vervolgens uw PDF exporteren.

PDF Options

PDF optimaliseren

Opent u uw PDF in Adobe Acrobat Pro en kiest u onder „Bestand -> Opslaan als -> geoptimaliseerde PDF“ en zet een vinkje/haken bij de volgende instellingen/opties:

Compatibiliteit maken voor : „bestaande behouden“

 • Foto´s: Hier raden we u aan een bicubische herberekening van foto´s groter dan 300 dpi op 300 dpi bv. 301 dpi te maken (JPEG, maximale kwaliteit)
 • Lettertypen: selecteer hier "kleine lettertypen uitschakelen"
 • Transparantie: hier moet een „hoge resolutie“ gekozen worden
 • Objekten negeren/verwijderen: hier alles aanvinken behalve
  - vloeiende lijnen naar curven omzetten (convert smooth lines to curves)
  - Afbeeldingsfragmenten herkennen en samenvoegen
 • Gebruikersgegevens negeren: hier alles aanvinken
 • Overbodige verwijderen: Object-comprimeringen veranderen naar „documentstructuur comprimeren“ alles aanvinken behalve
  - LZW-comprimering door Flate-comprimering vervangen
  - niet beschreven doelendocumenten (bestemming) verwijderen
  - PDF voor een snelle webweergave optimeren

Speciaal voor Photoshop
Wanneer u in een beeldbewerkingsprogramma zoals bv. Photoshop werkt, raden wij u aan de spreads (dubbele pagina´s) als JPG (kwaliteit 10) op te slaan. Voorzie uw afbeeldingen van een naam in de vorm van een nummering (01..., 02..., ...). Met behulp van de nummering kunt u dan uw fotoboek automatisch laten vullen.

PDF met meerdere pagina´s vanuit Photoshop exporteren
In CS3/CC/CS6: U heeft in Photoshop de mogelijkheid om meerdere documenten  als één PDF-document op te slaan. Gaat u naar het bestand -> Automatiseren -> PDF-presentatie. Klikt u op „open (geopende) bestanden toevoegen“ , om alle geopende bestanden in een PDF op te slaan. Bovendien moet u een „document met meerdere pagina´s“ kiezen.
In CS4: In CS4 is deze functie in de Adobe Bridge geïntegreerd. Selecteer de gewenste bestanden. Ga nu naar het uitvoerende deelvenster (Venster -> werkruimte -> uitvoer; deze verschijnt aan de rechter kant). Kiest u „PDF“ en dan onder menu kiezen voor „Sjabloon“ dan de functie „aangepast“. Nu moet u de exacte grootte van de pagina invoeren. Bij „Layout“ moet u de afstanden voor (boven, beneden...) op nul zetten. Bij „Overlays“, „Koptekst“, „Voettekst“en „Weergave“ mag niks aangevinkt zijn. Het deelgebied watermerk kunt u negeren. Vervolgens het document opslaan. 

Speciaal voor Scribus
Vanaf versie 1.4.4 kunnen de lettertypen in het PDF worden opgeslagen/geïntegreerd. Bij alle oudere versies moet het lettertype voor de PDF export in paden/curven veranderd worden, dit omdat Scribus uw lettertypen niet bij de PDF-Export kan integreren.

Let op:  de opbouw van MultiPage fotoproducten in Scribus is mogelijk met  spreads, bij een PDF-export worden de spreads echter afzonderlijk als enkele  pagina's  geëxporteerd. Het PDF-bestand wordt in de webshop (bij fotoboeken) echter met aaneengesloten spreads benodigd zodat deze correct kan worden geïnterpreteerd. Om uw gegevens  toch nog steeds in Scribus op te maken, raden wij u aan uw enkele pagina´s als spread op te maken en de juiste markeringen en hulplijnen te gebruiken.

Nu bestellen
Nu bestellen