Schaduwen toevoegen

Schaduwen toevoegen

Het is mogelijk om een schaduw toe te voegen aan afbeeldingen, cliparts, opvulvakken en tekst. Om dit te doen selecteer je het object en klik je op de knop Schaduw die verschijnt in het menu aan de rechterkant. Er verschijnt een kolom met de verschillende gereedschappen om de schaduw aan te passen. Je kunt ook een van de vooraf ingestelde schaduwopties selecteren.

Afbeelding met toegepaste schaduw en weergegeven schaduwgereedschappen

Als je op het kleurvak klikt, verschijnt het kleurenmenu waar je een kleur kunt kiezen uit de getoonde kleuren, het pipetgereedschap kunt gebruiken of op Kleurselectie kunt klikken om een specifieke kleur te kiezen. De ondoorzichtigheid van de schaduw kan worden veranderd door de waarden in het vak Ondoorzichtigheid te variëren. De hoek van de schaduw en de afstand kunnen worden aangepast in hun respectievelijke velden. Door de waarde van het veld Vervagen aan te passen, kun je de intensiteit van het vervagingseffect dat op de schaduw wordt toegepast wijzigen. Door de waarde van de vervaging te verhogen lijkt de schaduw waziger, terwijl door de waarde te verlagen de schaduw scherper wordt.
Naast het genereren van een normale schaduw, kun je een wereld aan creatieve mogelijkheden ontsluiten door deze gereedschappen te gebruiken om je objecten aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld de achtergrond van een clipart een vleugje kleur geven door de kleur van de schaduw aan te passen en een hoge mate van vervaging te introduceren. Op dezelfde manier kun je een fascinerend gloei-effect toepassen op een object, waardoor de visuele impact wordt versterkt.

Schaduw met kleur toegepast op afbeelding en clipart

Als je de Knockout optie activeert, wordt alleen de schaduw zichtbaar en blijft het geselecteerde object onzichtbaar. Dit kan worden gebruikt als hulpmiddel om duidelijk te zien hoe de schaduw eruitziet zonder het object. Het kan ook worden gebruikt om creatieve vormen met transparantie te maken, of om tekst met transparantie te maken.

Schaduw met knock-out actief

Om de schaduw van het geselecteerde element uit te schakelen, moet het vakje Schaduw activeren bovenaan in het rechtermenu worden uitgeschakeld.Net als bij Filters en Frames is het mogelijk om de geconfigureerde schaduw toe te passen op alle objecten binnen de pagina of het project door bovenaan op de knop Toepassen op alles te klikken.