Filters toepassen

Filters toepassen

Om de kleur van afbeeldingen en objecten in een fotoproduct aan te passen, kun je filters toepassen. Met deze filters kun je het contrast, de kleur en de verzadiging van objecten aanpassen nadat ze zijn geplaatst. Om filters toe te passen, selecteer je het object en klik je op de knop Filters aan de rechterkant, waarmee het menu Filters wordt geopend.

Door de Helderheid aan te passen, kun je deze verhogen tot 100 (maximaal witpunt) of verlagen tot -100 (maximaal zwartpunt). Deze veelzijdige aanpassing is niet alleen handig voor afbeeldingen, maar ook voor cliparts. Je kunt bijvoorbeeld een zwarte clipart in wit veranderen door de helderheid te maximaliseren, of andersom, een witte clipart in zwart veranderen door de helderheid te verlagen.

Filter toegepast op clipart, helderheid verhoogd

Door de contrastwaarde aan te passen, kun je het contrast van het object verhogen of verlagen, variërend van 0 (geen verandering) tot een minimum van -200 en een maximum van 500.
Het veranderen van de verzadigingswaarde beïnvloedt de kleurintensiteit. Met een standaardwaarde van 100 maakt het instellen op 0 de afbeelding of het object zwart-wit, terwijl het verhogen de kleurverzadiging kan verhogen tot 300.

Filters toegepast op afbeelding

Het aanpassen van de kleurtoonwaarde verandert de tint van de afbeelding, waardoor je de toon van een afbeelding kunt aanpassen of een artistiek resultaat kunt creëren. In het veld Kleur kun je een tint selecteren om het geselecteerde object te kleuren, en de intensiteit kan worden geregeld met het veld Kleuring (Ondoorzichtigheid). Door de velden Kleurtoon en Kleur van cliparts of textuurvulvelden aan te passen, kun je eenvoudig kleurenharmonie bereiken in het ontwerp van je fotoproduct.

Kleurenfilter toegepast op clipart

Daarnaast worden onder de gereedschappen enkele opties voor filtersjablonen weergegeven. Als je op de knop Reset bovenaan drukt, wordt het object teruggezet naar de oorspronkelijke waarden.