Afbeeldingen toevoegen en bewerken

Afbeeldingen toevoegen en bewerken

Met de Online ontwerper kun je afbeeldingen uit verschillende bronnen selecteren en deze integreren in je fotoproduct.

Afbeeldingen selecteren

In de linkerkolom vind je het menu Afbeeldingen met twee tabbladen. Het tabblad Project toont de afbeeldingen die je hebt geselecteerd om toe te voegen aan je fotoproduct. Om hier foto's toe te voegen, klik je op de knop Afbeeldingen toevoegen en kies je tussen foto's selecteren vanaf je apparaat, online bronnen gebruiken of uploaden vanaf een smartphone.
Als je kiest voor de optie Uploaden vanaf een smartphone, moet je de meegeleverde QR-code scannen met een telefoon en de instructies volgen om afbeeldingen vanaf de telefoon toe te voegen aan je project. Deze afbeeldingen verschijnen in de linkerkolom zodat je ze kunt selecteren en toevoegen aan je fotoproduct. Je kunt de QR-code delen met anderen zodat zij hun afbeeldingen vanaf hun telefoon kunnen uploaden naar het project.

Afbeeldingen toevoegen

Eenmaal geselecteerd verschijnen er miniatuurfoto's op het tabblad Project. Je kunt ze sorteren op naam, datum of gebruik. Om de grootte van de miniaturen te wijzigen, klik je op de knop Weergeven en selecteer je de gewenste grootte. Je kunt ook de optie Bestandsnamen weergeven aan- of uitzetten.

Weergaveopties op het tabblad Project

Om duplicaten te voorkomen, kun je de optie Gebruikte afbeeldingen verbergen activeren. Hierdoor worden foto's verborgen die al aan het project zijn toegevoegd, zodat ze niet opnieuw kunnen worden toegevoegd. Als deze optie is uitgeschakeld, worden toegevoegde foto's gemarkeerd met een nummer dat aangeeft hoe vaak ze zijn gebruikt.

Miniatuur met aantal keer gebruikt

Als je een foto uit deze kolom selecteert, verschijnt er onderaan een menu. De knoppen in het menu worden aangepast aan het aantal geselecteerde foto's. Vanuit dit menu kun je eenvoudig een selectie invoegen in het fotoproduct, je huidige selectie deselecteren, alle foto's in deze kolom selecteren en afbeeldingen verwijderen die momenteel geselecteerd zijn.

Twee afbeeldingen geselecteerd

Als je bent ingelogd en foto's in je galerijen hebt, kun je deze toevoegen aan je fotoproducten. Klik op het tabblad Galerijen om je galerijen te bekijken. Bovenaan de kolom verschijnt een lijst met je aangemaakte galerijen. Als je een galerie selecteert, worden de foto's in die galerie weergegeven. Let op: als je een afbeelding uit een galerie toevoegt aan je fotoproduct, wordt deze automatisch toegevoegd en getoond op het tabblad Projecten.

Tabblad Galerijen

Afbeeldingen toevoegen aan het fotoproduct

Er zijn verschillende manieren om afbeeldingen aan je fotoproduct toe te voegen:

1. Selecteer de gewenste foto's in de linkerkolom en klik op Afbeeldingen invoegen. Je kunt meerdere foto's tegelijk selecteren en ze allemaal tegelijk invoegen.

Meer dan één foto invoegen

2. Selecteer een afbeelding in de linkerkolom en sleep deze naar het werkgebied. Als er al een afbeelding in het fotoproduct staat en je sleept er een andere afbeelding naartoe, dan verschijnt de optie Afbeelding vervangen. Als je de gesleepte afbeelding op deze optie laat vallen, wordt de bestaande afbeelding vervangen door de nieuwe.

Afbeeldingen slepen en Afbeelding vervangen opties

3. Als je op de knop Afbeelding toevoegen bovenaan klikt, verschijnt er een menu met opties voor het toevoegen van afbeeldingen vanaf je apparaat of online bronnen. Als je een foto selecteert, wordt deze toegevoegd aan het werkgebied en ook aan de kolom Afbeeldingen.

Afbeeldingen toevoegen bovenste menu

4. Als je eerder een lay-out uit de rechterkolom hebt geselecteerd, wordt er een afbeeldingsvak op het fotoproduct geplaatst. Je kunt foto's uit de linkerkolom naar deze afbeeldingsvakken slepen of op het pictogram Afbeelding hierheen slepen klikken om een andere foto van je apparaat of een andere online bron te selecteren.

Lege lay-out geplaatst

Afbeeldingen plaatsen en bijsnijden

Wanneer je een afbeelding selecteert in je fotoproduct, verschijnt er bovenaan een menu. Het bevat de naam van de afbeelding, knoppen om Afbeelding bewerken, Afbeelding verwijderen uit het product en Afbeelding verbeteren in- of uitschakelen. Het toverstafpictogram met een grijze achtergrond geeft aan dat beeldverbetering actief is. Zie het artikel Afbeelding verbeteren voor meer informatie. Het menu toont ook de afbeeldingskwaliteit, die afhankelijk is van de grootte en resolutie van het product. Voor de beste resultaten raden we aan de afbeeldingskwaliteit weer te geven als zeer goed.

Afbeelding geselecteerd, bovenste menu

Als je op de knop Afbeelding bewerken klikt, verschijnt er een venster met informatie en gereedschappen om de foto te bewerken. Aan de linkerkant vind je knoppen met de relevante gereedschappen; aan de rechterkant zie je een voorbeeld van de afbeelding met het bijsnijkader, ter illustratie van het afbeeldingskader. Om het afbeeldingskader aan te passen, beweeg je met de muis over de kleine vierkantjes in het blauwe kader en de cursor verandert in een dubbele pijl. Houd de muisknop ingedrukt en beweeg de cursor zijwaarts om de grootte van het kader aan te passen. Om het afbeeldingskader te verplaatsen, plaats je de muis erover tot de cursor verandert in een kruis, houd je de muisknop ingedrukt en sleep je de afbeelding naar de nieuwe positie.

Afbeelding bewerken venster met gulden snede

Basis: Het toont onthullende gereedschappen om je te helpen de afbeelding te heroriënteren binnen het afbeeldingskader, als volgt:

  • Raster: De optie Raster biedt de keuze tussen Derde Regel, Gulden Snede of geen raster. Het geselecteerde raster wordt rechts in het afbeeldingsvak weergegeven.
  • 90º draaien: Roteert de afbeelding 90 graden. Twee keer klikken keert de afbeelding om, drie keer klikken roteert de afbeelding 180 graden ten opzichte van de oorspronkelijke oriëntatie.
  • Verticaal spiegelen: Spiegelt de afbeelding verticaal.
  • Horizontaal spiegelen: Draai de afbeelding horizontaal om.

Filters: Als je op deze knop klikt, krijg je een volledige set filtergereedschappen te zien, hetzelfde als wat je zou zien in de Online Designer nadat je een foto hebt geselecteerd en op de knop Filter hebt geklikt. Hier kun je helderheid, contrast, verzadiging en tint aanpassen en zelfs kiezen voor inkleuren.

Pro: Als je hierop klikt, worden alle afbeeldingsdetails en het histogram weergegeven. Je kunt ook de functie Beeldverbetering activeren of deactiveren door het vakje aan te vinken en de beeldkwaliteit controleren.

Afbeelding bewerken venster met vierkant beeldvak

Als je klaar bent, klik je op OK om de wijzigingen op te slaan of op Annuleren om ze te negeren.

Net als in het venster Afbeelding bewerken verschijnt er bij het selecteren van een foto in het fotoproduct een blauw kader om de afbeelding, met kleine rechthoeken op de hoeken en zijkanten. Door de muisknop boven een van de rechthoeken ingedrukt te houden en de cursor zijwaarts te bewegen, kun je de grootte van de afbeelding vergroten of verkleinen. Om de afbeelding handmatig te verplaatsen, plaats je de muis erover totdat het een dradenkruis wordt. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de afbeelding naar de gewenste positie.

Afbeelding geselecteerd in Online Designer

Afbeeldingen verwisselen

Als er al twee of meer foto's op een fotoproduct zijn geplaatst, kun je hun posities verwisselen. Selecteer de foto die je wilt verwisselen door er één keer op te klikken. Je ziet een blauw kader om de geselecteerde foto. Klik vervolgens nogmaals met de muisknop op de geselecteerde foto en houd deze ingedrukt. Er verschijnt een knop Afbeelding verwisselen op de rest van de foto's die op het fotoproduct zijn geplaatst. Je moet de foto die je vasthoudt over de foto laten vallen die je wilt verwisselen.