Kalender

Kalender

Er zijn verschillende soorten kalenders verkrijgbaar, die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden. Je kunt het ontwerp van de kalender kiezen, feestdagen en belangrijke data toevoegen en natuurlijk de afbeeldingen kiezen om een uniek product te maken.

Product aanpassen

Net als bij andere fotoproducten kun je bij het selecteren van een kalender in het venster Productselectie het formaat en het materiaal van het oppervlak kiezen. Je kunt ook het type kalender kiezen. De maandkalender geeft de dagen van de week weer volgens het kalenderjaar. De eeuwigdurende kalender heeft geen verwijzing naar de dag van de week of het jaar en kan op elk moment worden gebruikt.

Calendar configuration window

Bij Kalender en Bureaukalender is het mogelijk om het ontwerp van de kalender te kiezen. Het ontwerp en de kleuren en stijlen kunnen later worden gewijzigd. Het is ook mogelijk om de kalendertabel te verwijderen door het vakje Zonder kalendertabel aan te vinken. Zodra de kalender is aangepast, klik je op Ontwerpen.

Modi Ontwerpen

Net als bij Fotoboeken kun je bij het plaatsen van de afbeeldingen op de pagina's van de kalender kiezen uit drie verschillende ontwerpmodi:

Calendar design modes

One Minute Calendar maakt je kalender automatisch en snel. In deze modus selecteer je vooraf de afbeeldingen die in de kalender moeten komen. De software ontwerpt en plaatst de afbeeldingen automatisch op de pagina's op basis van een geselecteerde ontwerplijn en rekening houdend met de geselecteerde parameters voor de kalender. De gemaakte kalender wordt geopend in de ontwerper. Je kunt alle elementen aanpassen, de lay-out en de ontwerplijn wijzigen en afbeeldingen, tekst en objecten toevoegen en verwijderen.

Metde Comfort designer kun je je kalender pagina voor pagina ontwerpen. In deze modus opent de ontwerper de pagina's zonder afbeeldingen, alleen de kalender. Terwijl je de afbeeldingen naar de pagina's sleept, stelt de software voor waar je ze moet plaatsen, rekening houdend met eventueel al geplaatste elementen. Net als in de andere modi kun je zoveel afbeeldingen en objecten wijzigen, toevoegen en verwijderen als je wilt. Je kunt ook tekst toevoegen en verschillende lay-outs en ontwerplijnen kiezen in het menu aan de rechterkant.

Lege sjabloon moet je de kalender pagina voor pagina vanaf nul ontwerpen. Net als in de Comfort ontwerper zal het product, zodra de kalender is geconfigureerd, in de ontwerper worden geopend met alleen de kalender. De software zal geen suggesties doen wanneer je afbeeldingen en objecten toevoegt aan je pagina's.

Lees het artikelOntwerpmodivoor een meer gedetailleerde uitleg van de verschillende ontwerpmodi.

Kalender

Nadat je een ontwerpmodus hebt geselecteerd, verschijnt er een venster voor het aanpassen van de kalender vlak voordat de ontwerper wordt geopend.

Calendar customisation window

Links zie je een voorbeeld van de kalender met standaard de eerste maand geselecteerd. Het is mogelijk om een andere maand weer te geven door een andere maand te selecteren in het vak Voorbeeldmaand onderaan. In de rechterkolom zijn de configuratiehulpmiddelen verdeeld over twee tabbladen Uiterlijk en Feestdagen.

Uiterlijk

Bovenaan de kolom staan de opties voor de inhoud van de kalender.

  • In het veld Jaar kun je het kalenderjaar selecteren waarin de dagen van elke maand worden ingedeeld.
  • Met het Start maand veld kun je de maand selecteren waarin de kalender begint, die uit 12 maanden bestaat. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je kalender in mei 2024 te laten beginnen, zal de laatste maand van je kalender april 2025 zijn. Zo kun je je kalender maken en ontwerpen wanneer je maar wilt.
  • Als je het veld Weeknummers activeert, wordt het weeknummer van het jaar in de kalender weergegeven.
  • In het veld Kalendertaal kun je de taal van de kalender kiezen.
  • In het veld Grootte kun je de grootte van de kalender en de inhoud aanpassen.

Appearance tab in right menu with calendar options

Standaard wordt een kleurenpalet met het eerder geselecteerde kalenderontwerp weergegeven. Het is mogelijk om een ander kalenderontwerp te selecteren door het veld Kalenderontwerp uit te vouwen. In dit menu kun je naast de verschillende kalenderontwerpen ook kleurenthema's voor elk kalenderontwerp selecteren.

Calendar design line selection

Daaronder vind je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om elke kleur en elk lettertype in je kalender aan te passen.

Calendar design appearance options

Onder het kopje Tekstkleur staan vakjes om tekstkleuren te selecteren voor de zondagen, Feestdagen, Eigen evenementen die je toevoegt, Maand en jaar en Standaard voor de rest van de tekst. Als je op een van deze vakjes klikt, opent zich een menu met kleuren waaruit je kunt kiezen. Om een specifieke kleur te selecteren, klik je op de knop Kleurselectie. Dit opent een tool waarmee je een specifieke kleur kunt selecteren, de code of de HSB- of RGB-waarde kunt schrijven.

Onder het kopje Lettertypen kun je een lettertype selecteren voor de kalender, een ander voor de feestdagen en een ander voor de maand. Onder Kalenderachtergrond kun je de kleur selecteren en de ondoorzichtigheid wijzigen.

Vakantie

Klik bovenaan op het tabblad Vakantie om de opties weer te geven. Je kunt een land en regio selecteren in de daarvoor bestemde vakjes en de feestdagen van de geselecteerde locatie worden weergegeven. Deze data worden toegevoegd aan je kalender. Om ze te verwijderen, klik je op de knop met drie puntjes naar rechts en selecteer je Verwijderen. Er wordt geen evenement in de kalender weergegeven als het vakje Toon feestdagen en eigen evenementen niet is aangevinkt.

Holidays tab in calendar customisation window

Het is mogelijk om eigen gebeurtenissen of belangrijke data, zoals verjaardagen, toe te voegen door op de knop Nieuwe toevoegen te klikken. Er wordt een venster geopend waarin je de datum kunt selecteren en de naam van de gebeurtenis kunt invoeren.

Add own event window

Zodra de kalender is geconfigureerd, klik je op Volgende.

Kalender in de ontwerper

Kalenders beginnen met een omslag, gevolgd door een pagina per maand. Afbeeldingen worden toegevoegd afhankelijk van de gekozen ontwerpmodus en kunnen op elk moment worden aangepast, net als de rest van de objecten.

De kalender kan ook worden aangepast in de ontwerper. Als je op de knop Kalender in de rechterkolom klikt, krijg je de configuratietools voor de kalender te zien. Merk op dat de kalenderknop zichtbaar is op de maandpagina's en niet zichtbaar is op de voorpagina, omdat daar geen kalender is.

Calendar customisation options in the designer

Vanaf hier kun je feestdagen toevoegen en het uiterlijk van de kalender configureren. De wijzigingen die je aanbrengt gelden voor de pagina/maand die geopend is in de ontwerper. Je kunt bijvoorbeeld voor elke maand een andere kleur kiezen. Om de wijzigingen op alle maanden toe te passen, klik je op de knop Naar alle pagina's bovenaan.

Familiekalender

Met de familiekalender kun je voor elk gezinslid een eigen kolom maken, zodat iedereen zijn eigen data en gebeurtenissen kan toevoegen. De lay-out van de kalender is uniek en varieert in grootte afhankelijk van het aantal familieleden dat is toegevoegd.

Family Calendar customisation window

In het configuratievenster van de kalender zie je het tabblad Familieleden naast de tabbladen Uiterlijk en Feestdagen. Om een persoon toe te voegen, klik je op de knop Nieuwe toevoegen. Er wordt een venster geopend waarin je de naam van de persoon kunt schrijven.

Add family member window

Zodra je de naam hebt ingevuld, klik je op Toevoegen en wordt er een kolom met de naam van de persoon toegevoegd aan de kalender. Om de naam te wijzigen of te verwijderen, klik je op de knop met drie puntjes die rechts van het toegevoegde lid verschijnt.

Family members tab displayed with members added

Bij het toevoegen van Feestdagen aan de familiekalender is het mogelijk om deze toe te voegen aan een toegevoegd lid. Als je in het tabblad Feestdagen op Nieuw toevoegen klikt, verschijnt er een venster waarin je de datum kunt selecteren, de naam van het evenement kunt toevoegen en het familielid kunt selecteren waarmee het overeenkomt. Eenmaal ingevuld klik je op Toevoegen om het aan de kalender toe te voegen.

Add own event window including family member