Interface van de Ontwerper

Interface van de ontwerper

Zodra een product is geselecteerd om te ontwerpen en een project is geopend in de Designer, is een reeks gereedschappen beschikbaar die als volgt zijn gerangschikt.

Saal Digital ontwerpersinterface

Top menu

Het bovenste menu bevat de volgende gereedschappen.

Topmenu Designer

 • De knop Opslaan slaat het artikel op dat je aan het ontwerpen bent. Als je bent ingelogd, kun je kiezen om lokaal of online op te slaan.
 • De knop Projecten opent de map Projecten, die al je opgeslagen projecten bevat. Als je bent ingelogd, worden zowel lokaal opgeslagen projecten als online opgeslagen projecten weergegeven.
 • Met de knop Delen kun je je project exporteren als PDF om te delen en het projectbestand exporteren (SSWPRM) om het offline op te slaan. Merk op dat je een online project ook kunt delen vanaf de website als het online is opgeslagen en je bent ingelogd.
 • Dit zijn de basistools voor elementbeheer: Ongedaan maken, Opnieuw doen, Kopiëren en Plakken.
 • De knop Preview opent je project in de modus Preview. Heel belangrijk om te controleren voordat je gaat afdrukken.
 • Vervolgens zijn er de gereedschappen voor het toevoegen van de belangrijkste objecten in de designer. Dit zijn Tekst, Afbeelding en Opvulvak. Als je op een van deze klikt, wordt het object aangemaakt in het project.
 • De knop Instellingen opent een paneel waarin je verschillende parameters van Saal Design software kunt configureren.

Menu links

Het linkermenu geeft je tools om te zoeken in de mappen op je apparaat en om nieuwe afbeeldingen toe te voegen aan je project. Dit menu kun je in- en uitklappen door op de pijl bovenin het menu te klikken.

Linkermenu Designer

Apple foto's

Apple gebruikers hebben toegang tot hun Apple foto's door te klikken op de tab Foto's in het linkermenu. De daar opgeslagen mappen zijn beschikbaar voor selectie en de foto's daarin worden hieronder weergegeven, klaar om te worden toegevoegd aan het fotoproduct.

Apple Foto's

Menu rechts

In dit menu vind je hulpmiddelen om je fotoproduct aan te passen. Als je op de verschillende knoppen klikt, verschijnt het bijbehorende menu met de bijbehorende tools. Je kunt dit menu samenvouwen door op de pijl bovenin het menu te klikken.

Menu Designer rechts

 • De Artikel knop biedt verschillende opties om je foto artikel aan te passen, afhankelijk van het product dat je aan het ontwerpen bent. Het is ook mogelijk om het artikel om te zetten in een ander artikel.
 • De Page knop toont alle elementen die in je project zijn geplaatst, evenals de Grid en Snap tools.
 • De Clipart knop toont de uitgebreide catalogus van clipart die beschikbaar is voor gebruik in je project. Je kunt filteren op categorie of de zoekmachine gebruiken.
 • Met de knop Achtergronden kun je verschillende achtergronden voor je project selecteren.
 • De knop Lay-outs biedt sjablonen voor je project op basis van de geselecteerde ontwerplijn. Je kunt lay-outs filteren op aantal afbeeldingen, je favorieten opslaan, de ontwerplijn op elk moment wijzigen en meer.

Menu's indelen

De menu's rechts, links en onder kunnen niet alleen worden samengevouwen, ze kunnen ook worden losgekoppeld van de hoofdontwerpinterface. Dit is vooral handig als je met twee monitoren werkt en je je workflow over beide schermen wilt verspreiden. Je kunt ook het linkermenu vergroten of verkleinen om meer afbeeldingsminiaturen tegelijk weer te geven.

Menu herschikt

Om een menu los te koppelen van de Designer, moet je het eerst uitvouwen. Klik en houd de bovenste grijze balk van het menu ingedrukt en sleep het uit het hoofdvenster van de Designer om het los te koppelen. Je kunt het losgekoppelde menu opnieuw positioneren door op de bovenste grijze balk te klikken en deze naar de gewenste locatie te slepen.
Om het formaat van een menu aan te passen, ga je met de muis over de rechterbenedenhoek van het menu totdat de cursor een dubbele pijl wordt. Klik en sleep om het menu aan te passen aan de gewenste grootte.
Om het menu weer vast te maken aan de hoofdontwerper, klik je op de pijl rechtsboven van het losgemaakte menu.

Onderste menu

In sommige producten met meerdere foto's, zoals Fotoboeken, is er een menu onderaan waar je de pagina-informatie kunt vinden. Je kunt tussen pagina's bewegen, pagina's toevoegen, pagina's verwijderen en hun volgorde veranderen door ze naar de uiteindelijke positie te slepen. Pagina's kunnen ook worden geblokkeerd door er met de rechtermuisknop op te klikken en Pagina vergrendelen te selecteren.

Menu onderin de Designer

Objecten menu

Als een object is geselecteerd, zoals een afbeelding, tekst, opvulvak of clipart, verschijnt rechts een menu met meer gereedschappen die overeenkomen met het geselecteerde object. Dit menu verschijnt alleen als het object is geselecteerd en stelt je in staat om verschillende aspecten ervan te configureren.

Objectmenu met tab Positie geselecteerd

Werkgebied

Het werkgebied van het project wordt in het midden weergegeven. Het kan worden vergroot met het zoomgereedschap in de rechterbenedenhoek. De kolommen rechts, links en onder kunnen worden ingeklapt om het werkgebied meer ruimte te geven.

Fotoboek werkgebied voorbeeld

Het werkgebied van alle producten wordt omringd door een rode lijn heel dicht bij de rand. Dit is de aflooplijn en markeert de veiligheidszone waarmee rekening moet worden gehouden bij het plaatsen van objecten. Plaats objecten nooit dicht bij deze lijn, omdat er dan witte randen om de afbeelding kunnen verschijnen in het eindproduct. Afbeeldingen en objecten moeten op voldoende afstand van deze lijn worden geplaatst.

Voorbeelden van verkeerde en juiste positie met betrekking tot de aflooplijn