Elementen toevoegen aan het fotoproduct

Elementen toevoegen

Er zijn verschillende elementen die in een fotoproduct kunnen worden opgenomen om een gepersonaliseerd ontwerp te maken, zoals afbeeldingen, tekst, invulvakken en clipart.

Afbeeldingen toevoegen

Er zijn verschillende manieren om afbeeldingen toe te voegen aan het fotoproduct:

1. Vanuit het menu in de linkerkolom, door de afbeelding te selecteren en naar het werkgebied te slepen.

Dragging images from left column

2. Door afbeeldingen rechtstreeks vanuit je mappenoverzicht naar de ontwerper te slepen. Afbeeldingen die op deze manier worden toegevoegd, verschijnen in de linkerkolom van de ontwerper, samen met de rest van de afbeeldingen.

3. Door op de knop Afbeelding toevoegen te klikken, verschijnt er een afbeeldingsvak op het fotoproduct. Je kunt een afbeelding uit de linkerkolom naar dit afbeeldingsvak slepen of het afbeeldingsvak selecteren en op de knop Selecteer foto bovenin het vak klikken. Als je op deze knop klikt, wordt je browser geopend en kun je een afbeelding van je apparaat selecteren om in je fotoproduct op te nemen. Afbeeldingsvakken worden gebruikt op lay-outs.

Insert image and Replace image options on a layout

Als er al een afbeelding in het fotoproduct is geplaatst en er wordt een andere afbeelding vanuit de linkerkolom naar het fotoproduct gesleept, dan verschijnt de optie Afbeelding vervangen. Als je de gesleepte afbeelding op deze optie laat vallen, wordt de afbeelding die al in het fotoproduct staat vervangen door de nieuwe afbeelding.

4. Als je met de rechtermuisknop klikt op een afbeelding in het menu in de linkerkolom, verschijnt er een menu. Door Afbeelding invoegen te selecteren wordt de afbeelding automatisch in het fotoproduct geplaatst.

Insert image button from left column

Tekst toevoegen

Tekst kan worden toegevoegd aan het fotoproduct door te klikken op de knop Tekst toevoegen in het bovenste menu van de Ontwerper.

New Text Box added

Als je hierop klikt, verschijnt er een tekstvak in het midden van het fotoproduct dat je kunt personaliseren. Er zijn twee manieren om de tekst in dit vak te schrijven:

1. Door het tekstvak te selecteren en op de knop Teksteditor erboven te klikken. Hierdoor wordt een teksteditorvenster geopend waarin je de tekst kunt typen die je wilt toevoegen. Dit teksteditorvenster bevat ook alle hulpmiddelen voor tekstconfiguratie. Je kunt de tekst hier direct aanpassen. Om de tekst die je in de teksteditor hebt geschreven toe te voegen aan je fotoproduct, druk je op de knop OK in deze editor.

Text Editor window

2. Door vanuit de Ontwerper met de muis op het tekstvak te dubbelklikken, wordt het toetsenbord ingeschakeld zodat je de tekst kunt toevoegen. De tekstconfiguratietools zijn ook beschikbaar in de rechterkolom door de tekst te selecteren en op de knop Tekstvak te klikken. Lettertype, grootte, uitlijning en kleur van de tekst, naast andere opties, kunnen hier worden aangepast.

Opvulvak toevoegen

Opvulvakken kunnen worden toegevoegd aan het fotoproduct door te klikken op de knop Opvulvak toevoegen in het bovenste menu van de ontwerper. Standaard wordt er een gekleurde rechthoek gemaakt.

New Fill Box added

Om de grootte van het opvulvak te wijzigen, klik je op het kader en beweeg je, terwijl je de muisknop ingedrukt houdt, de cursor naar de gewenste grootte en vorm. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een textuur toepassen op een enkele pagina van een Fotoboek.

Het configuratiemenu van het opvulvak wordt weergegeven door te klikken op de knop Opvulling bewerken die bovenaan verschijnt als het vak is geselecteerd, of op de knop Opvulvak van het menu rechts.
Er zijn verschillende soorten vullingen beschikbaar in het menu rechtsboven: Kleur, Kleurverloop of Textuur. Elk type heeft verschillende aanpassingsopties.

Cliparts toevoegen

Cliparts kunnen worden toegevoegd aan het fotoproduct door te klikken op de knop Cliparts in het menu aan de rechterkant. Er wordt een grote selectie cliparts weergegeven. Deze kunnen worden gefilterd op categorie of op een trefwoord in het zoekvak om snel cliparts over een specifiek onderwerp te vinden.

Clipart added

Om de clipart aan het fotoproduct toe te voegen, selecteer je de clipart uit dit menu door de muisknop ingedrukt te houden en naar het fotoproduct te slepen. Een andere manier om de clipart toe te voegen is door er met de rechtermuisknop op te klikken en te klikken op Insert clipart.
De toegevoegde clipart verschijnt in het fotoproduct in een standaardformaat. Je moet de grootte aanpassen aan je ontwerpbehoeften.